Na požarištu Kožino kod Zadra 800 volontera u dva dana posadilo 10,000 stabala u sadnicama i sjemenu, čime je uspješno završeno pošumljavanje opožarenog područja veličine cca 6 hektara.

Požarište u zadarskom naselju Kožino gotovo da je bilo premalo za 800-tinjak volontera Boranke koji su se proteklog vikenda okupili kako bi pomogli u obnovi šuma koje su uništili požari. Ni mjestimična kiša nije ih omela niti pokvarila raspoloženje volonterima koji su se skupili iz raznih dijelova Hrvatske.

Na ovoj vikend akciji sudjelovalo je 350 izviđača iz ukupno 16 izviđačkih udruga iz Splita (SK Split, SK Marjan, OIP Jadran, OIP Brodosplit i OIP Spinut), Zagreba (OI Sljeme, OI Plamen, OI MP, OI Jarun, OI Javor, OI Borongaj, 28.SDI Dubrava, 15. SDI Tornado, US Savski Gaj) i Krapine (OI Hrvatsko Zagorje).

Širenje akcije na područje Zadra omogućilo je i brojnim volonterima, prvenstveno učenicima osnovnih i srednjih škola iz Zadarske županije, da se pridruže izviđačima u akcijama pošumljavanja požarišta. Tako je u subotnjoj akciji prisustvovalo oko 200-tinjak učenika OŠ Zadarski otoci, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Šime Budinića, OŠ Petra Preradovića i Područne škole Kožino, srednjoškolci iz zadarske gimnazije Vladimira Nazora, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar i Srednje škole Gračac, a pridružili su im se i učenici Američke međunarodne škole iz Zagreba.

Akciji su se pridružili i zaposlenici DM-a, INA-e, Microsoft-a i tvrtke Vermilion Energy, te 40 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite MUP-a koji su pristigli iz Zadra, Splita, Šibenika, Zagreba i Rijeke.

Boranku je u subotu osobno podržao i zadarski župan Božidar Longin koji se, zajedno sa suradnicima, rado pridružio volonterima i pomogao u sadnji novih stabala. Zahvalio je svim prisutnima na pomoći te naglasio koliko su šume važne za okoliš i za čovjeka.

Bila je to četvrta vikend akcija Boranke održana ove godine, a pomoć u organizaciji zadarske akcije izviđačima su pružili Zadarska županija, Grad Zadar, Vodovod Zadar, šumarija Zadar i HGSS – stanica Zadar.

Posljednja ovogodišnja akcija pošumljavanja požarišta održat će se iduću subotu u Makarskoj u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Makarske te uz podršku Saveza izviđača Hrvatske i Hrvatskih šuma, a okupit će 300-tinjak učenika iz Makarske.