Hrvatsko izaslanstvo i ove se godine otputilo u Beč kako bi preuzelo Betlehemsko svjetlo od austrijskih izviđača na ekumenskom slavlju. Svečana misa održana je u subotu 14.12. u crkvi sv. Leopolda pod nazivom “Seek Peace and Persue It” (Traži mir i slijedi ga).

Protekli vikend izviđačima je bio veoma poseban. U Zagrebačku katedralu, a zatim i u ostale crkve, institucije i obitelji stiglo je Betlehemsko svjetlo mira.

Svjetlo je upaljeno u Betlehemu odakle su ga austrijski izviđači prenijeli u Beč na svečano ekumensko slavlje, tijekom kojeg su ga izviđači iz cijelog svijeta preuzeli i odnijeli u svoje zemlje.

Hrvatsku delegaciju predstavljala su 63 člana Saveza izviđača Hrvatske koji su došli iz svih krajeva “Lijepe naše”, a u Beč su stigli već u petak. Prvi su dan iskoristili za razgledavanje znamenitosti glavnog grada Austrije, obilazak dvorca Belvedere, galerije Albertine, Prirodoslovnog muzeja te Božićnog sajma.

U subotu prije ekumenskog slavlja posjetili su i veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji gdje ih je primila gospođa Andrea Šelendić.

Čast da upali svjetlo pripala je Magdaleni Tovilo iz IK “Javor”, zastavu SIH-a nosio je Vili Kiraly iz OI “MP”, a poruku mira pročitao je Vedran Vulić iz US “Sv. Juraj”. Moramo se ovim putem zahvaliti Doris Jambrišak iz OI “MP”, autorici divne poruke koja se nalazi u prilogu.

Kasno navečer u subotu svjetlo je stiglo u Zagreb.

Fotografije iz Beča možete vidjeti na Flickr stranici Saveza. Zahvaljujemo se Iris Matulja što nam ih je ustupila.

Alen Štefek,
voditelj izaslanstva Saveza izviđača Hrvatske

Seek Peace and Pursue it

For many years people have tried to find the formula for peace. Although it seems simple, it has turned out to be the most difficult thing to establish both in a country and for its inhabitants.

To live in peace it is important to learn to respect the points of view of all around us. Being peaceful does not mean being a coward, it means having the courage to restrain our negative veiws and not follow the game of those who want to cause us harm. When you live in the absence of peace people live really difficult lives.

Today it seems that peace is endangered more and more worldwide. Finding peace is not only the responsibility of governments, but it is also something that every person should do. Each scout and individual should choose to lead a life that is free of resentment and negative feelings.

And that is why, to ensuring the peace every day of lives, we, as scouts and peaceful people are bringing The Light of Peace to every house in every corner of our small country.

Doris Jambrišak
Odred izviđača „MP“