Protekli vikend održane su prve edukacije za pripadnike Saveza izviđača Hrvatske (SIH), s područja regije Centar, koji su odlučili pristupiti pričuvnom sastavu Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite (DIP CZ) koji od nedavno djeluje u sklopu MUP-a Republike Hrvatske.

Pristupanje članova SIH-a DIP CZ-u je isključivo dobrovoljno i pokrenuto je nakon dugogodišnje suradnje Saveza izviđača Hrvatske i Ravnateljstva civilne zaštite (bivši DUZS), a u sklopu projekta popunjavanja postrojbi DIP CZ koji se provodi u sklopu reorganizacije sustava civilne zaštite.

DIP CZ razvija sljedeće sposobnosti kroz 5 modula: Traganje i spašavanje iz ruševina, spašavanje u poplavama, KBRN zaštita, zbrinjavanje i tehničko-taktička potpora. Prema navedenim sposobnostima organizirane su i postrojbe civilne zaštite.

Osnovna je ideja je da članovi Saveza izviđača Hrvatske primarno budu raspoređeni u modul za zbrinjavanje odnosno da pružaju logističku potporu kod organizacije kampova.

Ova postrojba predviđena je i za pružanje pomoći u inozemstvu zbog čega će biti organizirane i međunarodne aktivnosti kroz razne međunarodne vježbe. Predviđa se da će svaki član biti pozivan minimalno 2 puta godišnje na razne aktivnosti, a u slučaju potrebe i na stvarne intervencije.

Pripadnici DIP CZ-a tijekom mobilizacije imaju pravo na dnevnu novčanu naknadu te plaćene troškove puta od mjesta stanovanja do mobilizacijskog mjesta. Nadalje, njihov poslodavac također dobiva refundaciju troškova za izostanak s posla mobiliziranog djelatnika.

Svaki pripadnik postrojbe DIP CZ zadužit će pripadajuću odoru i zaštitnu opremu koju je dužan nositi na vježbama i intervencijama te se o njoj brinuti. Izviđači će moći na zaduženim odorama civilne zaštite dodatno istaknuti i znak SIH-a.

Na edukacijama održanima protekli vikend u prostorima DIP CZ Zagreb, izviđačima je predstavljen novi sustav civilne zaštite, održana je kratka obuka u svezi postavljanja šatora koje posjeduje Ravnateljstvo civilne zaštite te su predstavljene buduće planirane aktivnosti. Nakon edukacije uslijedilo je potpisivanje pristupnica za pristupanje Državnoj intervencijskoj postrojbi.

Sljedeća edukacija članova SIH-a iz regije Centar bit će organizirana u subotu, 15. veljače u terminu od 9:00 do 12:00 sati u prostorima DIP CZ Zagreb, Kruge 52b.

Svi zainteresirani članovi SIH-a regije Centar pozivaju se da prije prisustvovanja edukaciji obavezno popune pristupni formular na OVOM LINKU.

Svi članovi SIH-a koji prođu edukaciju i pristupe DIP CZ-u tokom veljače moći će prisustvovati prvoj sljedećoj zajedničkoj aktivnosti DIP CZ-a, a to je postavljanje kamp naselja za 1000 ljudi na Velesajmu povodom Dana civilne zaštite (od 29. veljače do 2. ožujka).

U idućim mjesecima bit će organizirane edukacije i mogućnost pristupanja DIP CZ-u i u drugim regijama o čemu ćemo Vas na vrijeme obavijestiti.