U Turističkom naselju Margarita Maris u Sv. Filipu i Jakovu od 7. do 9. veljače održano je redovno Savjetovanje odraslih voditelja Saveza izviđača Hrvatske. Ove godine sudjelovalo je više od 90 voditelja iz 40 udruga.

Predsjednica Saveza, Lidija Pozaić Frketić službeno je otvorila Savjetovanje te održala kratki pozdravni govor sudionicima. Potom je uslijedilo aktualno prijepodne tijekom kojeg je predstavljen rad Saveza u 2019. godini, a na pitanja su odgovarali dužnosnici Saveza: predsjednica SIH-a, Davor Iščić, predsjednik Vijeća, Nenad Andrašek, član Izvršnog odbora, Dan Špicer, poslovni direktor te Boris Vujnović, glavni načelnik. Razgovaralo se o suradnji udruga, edukaciji voditelja, Statutu i ostalim normativnim aktima te je novi glavni načelnik predstavio planove za svoj trogodišnji mandat.

Nakon aktualnog prijepodneva sudionici su se podijelili u 2 programa; dio je imao simulaciju Boranka radionice za učenike osnovnih škola koju je održao Edukacijski tim Boranke (predstavnici SIH-a, HGSS-a, Hrvatskih šuma, Ravnateljstva civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice), dok su ostali prisutni sudjelovali na predavanju Tamare Karlović o materijalno-financijskom poslovanju udruga te predavanju Darka Dončevića (OI „Istra“) o analitici kao alatu za razvoj udruga.

Poslije ručka, predstavnici Saveza izviđača Rijeke, Dario Hren, Milan Macut i Branko Škrobonja, održali su prezentaciju 14. Zborovanja Saveza izviđača Hrvatske koje će biti održano od 15. do 17. svibnja u Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture za 2020. godinu.

Tanja Tutić, načelnica za međunarodnu suradnju, predstavila je aktivnosti međunarodne suradnje u protekloj godini, kao i planove za tekuću godinu.

Boris Vujnović, glavni načelnik Saveza, predstavio je resorne načelnike, pristigle prijedloge za terene, kao i ostale korake u pripremi 11. Smotre Saveza izviđača Hrvatske koja se prema planu održava u ljeto 2021. godine.

Dan je završio predavanjem Jadranke Kokolari (IK „Javor“) na temu Kako poštivati rokove, a Krunoslav Belinić (OI „Plamen“) prezentirao je daljnje korake u razvoju politike SIH-a – Zaštita djece i mladih u sklopu Safe from Harm programa WOSM-a.

Nedjelja je započela primjerima dobre prakse udruga članica. Svoje uspješne projekte predstavili su Izviđački klub „Javor“ iz Osijeka, Odred izviđača „Suvara“ iz Otoka te Splitski skautski zbor.

Boris Vujnović predstavio je Knjigu grafičkih standarda SIH-a nakon čega je uslijedio razgovor o Kalendaru aktivnosti Saveza za 2020. godinu.

U nedjelju je paralelno sa Savjetovanjem održana i 14. redovna sjednica Vijeća SIH-a, na kojoj je potvrđeno imenovanje resornih načelnika. Tako će Tanja Tutić (OI „N.B.Đebo”) i dalje nastaviti voditi međunarodnu suradnju, Ivana Jarebica (OIP „Spinut“) preuzela je naobrazbu, Milan Macut (OI „3. maj“) preuzima informacijski sustav i podršku, a Helen-Marie Kerovec (OI „Okić“) komunikacije i medije. Čestitamo novoimenovanim načelnicama i načelniku.