Izviđačke se aktivnosti u cijeloj Europi možda ne održavaju u fizičkom smislu, ali zato ne nedostaje online aktivnosti! Ovaj je vikend bio vrlo produktivan za mnoge članove Europske Skautske Regije! Što se to događalo?

30.04. “Chief Executives Officers’ Virtual Meeting”

Na ovome je sastanku sudjelovalo 40-ak direktora i drugih predstavnika skautskih organizacija europske regije WOSM-a na temu djelovanja u doba i nakon pandemije COVID 19 virusa.

Na sastanku su razmijenjena iskustva o tome kako se pojedine skautske organizacije u Europi nose s posljedicama pandemije, koje aktivnosti provode te koji su im planovi u budućnosti. Prezentacije su održali predstavnici francuskih i irskih skauta te Saveza izviđača Hrvatske.

Nakon prezentacija, održane su on line radionice u tri posebne grupe na temu: Naobrazba i izviđačke aktivnosti od kuće, Djelovanje u zajednici i život nakon pandemije te Menadžment i financiranje organizacija.

Predstavnici Saveza: poslovni direktor Dan Špicer i glavni načelnik Boris Vujnović

01.05. “Regional Volunteers’ Get-Together”

Volonteri Europske Skautske Regije, Vijeće i zaposlenici (njih 60-ak) okupili su se online, prvi put nakon radnog vikenda u Kanderstegu ovog siječnja.

Voditelji timova ukratko su predstavili radne zadatke koje su imali, ostvarene rezultate i planove za budućnost. Za malo zabave odigrali su i kviz s neobičnim činjenicama iz cijelog svijeta.

Sudionici su se potom podijelili u manje grupe u različite “sobe” zbog daljnjih internih razgovora, a za kraj online okupljanja održana je i simbolična logorska vatra.

Predstavnice Saveza: volonterke Europske skautske regije Helen-Marie Kerovec (tim za održivost) i Tanja Tutić (tim za financije).

02.05. “Let’s Talk Diversity, Inclusion, Impact and Sustainability”

Okupljeni sudionici bili su podijeljeni u različite “sobe”. U prvoj su sobi izviđači razmjenjivali mišljenja i iskustva o zastupljenosti “Diversity & Inclusion” tema u lokalnim zajednicama i nacionalnim organizacijama.

U sobi za “Sustainability” raspravljalo se o tome što je zapravo Održivi razvoj, što se sve radi na razini Europe, a sudionici su se imali prilike upoznati i s primjerima dobre prakse iz Danske, Portugala i Irske. Jedna od voditeljica ove radionice bila je i naša resorna načelnica, Helen-Marie Kerovec.

Na temu „Impact of scouting“ govorilo se o utjecaju na svakog izviđača pojedinačno, ali i zajednica u kojima živimo te kako postići da i javnost postane svjesna onoga koristi koje imaju od izviđaštva.

Predstavnice Saveza: članice tima za međunarodnu suradnju Andrea Domazet, Maja Podolšak i Valerija Rubeša

03.05. “The Image of Scouting and the Pandemic: A Blessing in Disguise?”

Sudionici su imali priliku čuti nekoliko vrlo uspješnih primjera promocije izviđačkih aktivnosti tijekom izvanrednih mjera koje su na snazi. Svoje su zanimljive programske, ali i PR aktivnosti predstavili Britanci, Portugalci, Luksemburžani i Litvanci.

Nakon prezentacija uslijedila je rasprava o planovima za sljedećih nekoliko mjeseci, kao i što nakon pandemije. Kako dalje graditi na pozitivnom PR-u koji trenutno imamo u cijelom svijetu?

Predstavnica Saveza: načelnica za komunikacije i medije Helen-Marie Kerovec