Dragi izviđački prijatelji,

iako smo svi još uvijek užasnuti posljedicama razornog potresa, drago nam je vidjeti da je veliki broj građana, a pogotovo naših izviđača, kako pojedinaca tako i brojnih izviđačkih udruga, spreman pomoći unesrećenima.

Dvadesetak pripadnika SIH-ove pričuvne postrojbe Civilne zaštite od prvog je trenutka potresa na terenu gdje pomažu hitnim službama. Iako nam se javio puno veći broj volontera koji su osobno željeli doći pomoći, sukladno uputama Ravnateljstva civilne zaštite s kojima usko surađujemo, odlučeno je da je ovaj broj ljudi trenutno dovoljan za zadatke koji su im zadani. Po potrebi, uključit ćemo i dodatne volontere, iz redova SIH-ove pričuvne postrojbe civilne zaštite, ali i ostale izviđače koji su se odmah nakon potresa javili i stavili se na raspolaganje.

U nastavku Vam želimo pružiti nekoliko uputa, dogovorenih s Ravnateljstvom civilne zaštite i Crvenim križem, oko daljnjih postupanja i pomaganja u ovoj nemiloj situaciji:

 1. Ne preporuča se dolazak na potresom pogođena područja na svoju ruku mimo službene organizacije ili dogovora s nekom od nadležnih službi.
 2. Ravnateljstvo civilne zaštite u kontaktu je sa SIH-om oko angažiranja izviđača kroz pričuvnu postrojbu civilne zaštite te će se, kad i ako se za time pokaže potreba, pozvati dodatne volontere da se uključe.
 3. Prikupljanje namirnica i druge humanitarne pomoći potrebno je isključivo koordinirati s lokalnim gradskim društvima Crvenog križa iz potresom pogođenih područja. Oni su najupućeniji koliko čega i gdje nedostaje. Trenutno su pretrpani s raznim namirnicama te apeliraju da se svaka daljnja organizirana dostava pomoći dogovara u direktnom kontaktu s njima. To znači da ako netko ili pojedina udruga želi organizirati prikupljanje pomoći, može isto učiniti na način da se javi nekom od lokalnih gradskih društava Crvenog križa iz Petrinje, Siska ili Gline (kontakte ostavljamo u nastavku) svakih nekoliko dana i točno definira koje su potrepštine u tom trenutku potrebne kako bi se izbjeglo gomilanje svega i svačega, a pogotovo robe i namirnica koje više u tom trenutku nisu potrebne. Npr. deka i pokrivača definitivno sada ne manjka.
 4. Vodimo računa da će ova kriza, nažalost, trajati mjesecima te da prikupljanje pomoći treba racionalizirati i dobro organizirati jer slanje svega i svačega prvih dan, dva nije korisno.
 5. Dostava dogovorenih i prikupljenih namirnica može se izvršiti direktno u potresom pogođeno područje u skladišta crvenog križa u tim gradovima ili isto možete dostaviti crvenom križu u vašem mjestu, uz prethodni dogovor. Obavezno prethodno dogovorite vrstu namirnica i način dostave s crvenim križem iz pojedinog područja pogođenog potresom.
 6. Zahvalite svim pojedincima i organizacijama koji će sudjelovati u organizaciji prikupljanja i dostave pomoći ?.
 7. U nastavku se nalaze kontakti gradskih društava crvenog križa iz potresom najteže pogođenih gradova. Još jednom molimo da svaku eventualnu dostavu pomoći dogovarate direktno s njima te da imate razumijevanja ako Vam se ne jave na prvi poziv jer su jako opterećeni poslom i drugim pozivima.

  Gradska društva Crvenog križa

  Glina

  Adresa: Frankopanska 1
  Grad: Glina
  Poštanski broj: 44 400
  Ravnateljica: Alberta Cestarić
  Telefon: 044 882 027
  Fax: 044 882 088
  E-mail: crveni.kriz.glina@sk.t-com.hr

  Petrinja

  Adresa: Turkulinova 7
  Grad: Petrinja
  Poštanski broj: 44 250
  Ravnateljica: Ivana Malović
  Telefon: 044 815 327
  Fax: 044 813 019
  E-mail: crveni.kriz.petrinja@sk.t-com.hr

  Sisak

  Adresa: Kralja Tomislava 18
  Grad: Sisak
  Poštanski broj: 44 000
  Ravnatelj: Igor Čičak
  Telefon: 044 543 211
  Fax: 044 543 244
  E-mail: crvenikriz.sisak@gmail.com
  Web: www.crveni-kriz-sisak.com

  Sve ostale informacije kako najbolje pomoći ugroženima možete vidjeti na stranicama Hrvatskog crvenog križa na sljedećem linku: https://www.hck.hr/novosti/upute-kako-pomoci-pogodjenima-potresom/10649

  Za sve ostalo stojimo Vam na raspolaganju i unaprijed Vam se svima zahvaljujemo na pomoći.

  Uz izviđački pozdrav,
  Lidija Pozaić Frketić
  Predsjednica Saveza izviđača Hrvatske

  Bojko Kukić
  Dopredsjednik Saveza izviđača Hrvatske