U subotu 27. ožujka održan je Seminar za mlade voditelje SIH-a i to online, putem platforme Zoom. Unatoč činjenici što je aktivnost održana online zbog nemogućnosti održavanja uživo zbog epidemioloških mjera, aktivnost je prošla odlično. Sudionici su tijekom ispunjavanja evaluacije izrazili svoje zadovoljstvo te na temelju njihovih komentara i ocjena možemo zaključiti kako su izrazito zadovoljni svakim od elemenata Seminara.

Aktivnost se održala u dva bloka, jutarnji i popodnevni. Jutarnji blok je trajao od 10 do 13 sati, a popodnevni od 15 do 18. Pauza za ručak, kavu i odmor je trajala od 13 do 15 sati.

Na Seminaru je sudjelovalo ukupno 43 sudionika iz 12 različitih udruga te 9 voditelja (pet predavača te četiri voditelja grupa – tijekom rada u grupi/breakout room).

Za samu aktivnost izrađeno je pet različitih prezentacija te su se sudionici susreli s nizom različitih digitalnih alata – Jamboard, Padlet, Google forms, Kahoot, Mentimeter i Typeform.

Sudionici su tako odlušali različite teme i to Izviđaštvo – teorijski uvod u program, Izviđačke skupine i uloge u njima, Simboli i obilježja izviđačkih skupina, Izviđački izazovi – priprema i provedba te Izviđačke aktivnosti – Plan – Do – Review. Nakon svake teme uslijedio je rad u manjim grupama (breakout room) u kojima su sudionici imali različite zadatke na prethodno prezentirane teme. Raznoliki zadaci realizirani su kroz rad u različitim digitalnim alatima, kroz komunikaciju i razmjenu ideja unutar skupine, a nakon isteka vremena predstavnik svake grupe je prezentirao odrađeno.

Rezultati rada po manjim grupama te materijali sadržaja svih predavanja postavljeni su na Padlet, a poveznica je poslana svim sudionicima nakon aktivnosti, tako da su svima materijali Seminara dostupni.

Izabrane teme za Seminar su bile vrlo konkretne te korisne za svakog mladog voditelja i upravo usmjerene na rad u izviđačkim skupinama. Kroz završni kviz sadržaja predavanja, sudionici su pokazali koliko su naučili i zapamtili te su najboljima poslane i nagrade iz Scoutshopa.

Nakon aktivnosti izrađene su potvrde za sudionike koje su poslane na adrese udruga polaznika. Osim navedenih potvrda, potvrde su dobili i predavači te voditelji grupa.

Aktivnost je prošla odlično, uz obostrano zadovoljstvo i sudionika i predavača te voditelja grupa i naravno uz nadu kako će se ova aktivnost u idućoj godini održati uživo!