Od 14. do 22. kolovoza održana je Šumska škola Saveza izviđača Hrvatske, po prvi puta u Lovincu, u Ličko-senjskoj županiji.

Na Šumskoj školi okupili smo preko 170 izviđača iz cijele Hrvatske. Od ukupnog broja sudionika sudjelovalo je 90 polaznika svih razina osposobljavanja iz 27 različitih udruga Saveza izviđača Hrvatske, 40 sudionika izviđačkog logorovanja Šumski cvijet, 30 članova uprave, mentora, trenera i članova logističkih timova te ostalih dužnosnika Saveza izviđača Hrvatske. Osim Šumske škole i Šumskog cvijeta na lokaciji je održan i Specijalistički tečaj fotografije.

Osposobljavanja su provedena podjelom polaznika u voditeljske timove. Timove su činili polaznici osposobljavanja za asistente voditelja sekcije te za voditelja sekcije. Sa svakim timom radila su po dva mentora.

Pa je tako tijekom Šumske škole SIH-a 2021. funkcioniralo šest voditeljskih timova i to:

 • Tim Asparagus officinalis (mentori: Marko Kovačević i Helena Džin)
 • Tim Ballota Nigra (mentori: Marija Andrijana Galešić i Helen Marie Kerovec)
 • Tim Capsicum (mentori: Dario Bogović i Lovorka Ivanković)
 • Tim Driopteris (mentori: Iva Knežević i Stanko Horvat)
 • Tim Eucalyptus (mentori: Matea Jakolić i Alen Matejčić)
 • Tim Fuchsia (mentori: Nevena Nikić i Katica Konstantinović)

Timovi su tijekom Šumske škole pripremali, izvodili i evaluirali po dva radna dana s djecom, sudionicima izviđačkog logorovanja Šumski cvijet, a u tome su im pomagali, pratili ih, motivirali i nadzirali mentori. Tim koji je izvodio planirani program aktivnosti provodio je cijeli dan s djecom – od buđenja do odlaska na spavanje, uključujući i obroke.

U danima kada nisu radili pripremu ili izvedbu aktivnosti s djecom, timovi su imali programske blokove u kojima su usvajali i osvježavali znanja iz tema osposobljavanja izviđačkih voditelja (Safe from Harm, komuniciranje, neprimjereno ponašanje, Skautska metoda i metodika, rad s družinom…).

Njihov put do Šumske škole nije bio nimalo lagan ni kratak, trebali su zadovoljiti ulazno testiranje Brončanog javora, zatim odslušati i aktivno sudjelovati tijekom online naobrazbe kroz LMS Moodle sustav i to 11 tjedana u nizu i na kraju zadovoljiti izlazno testiranja sadržaja koji im je prezentiran u online dijelu. Polaznici su imali priliku tijekom online dijela naobrazbe steći različita znanja koja su tijekom Šumske škole pretakali u vještine.

Zadnju večer, na svečanoj logorskoj vatri podijelili smo najboljim polaznicima nagrade iz Scoutshopa kao priznanje za njihov ustrajan i kvalitetan rad. Tako su najboljim polaznicima proglašeni sljedeći:

Osposobljavanje za asistente voditelja sekcije:

 • Tim Asparagus Officinalis – Marija Sajko, OI Plamen
 • Tim Ballota Nigra – Sara Šimurina, OI Borongaj
 • Tim Capsicum – Marta Lisec Ložnjak, OI Okić
 • Tim Driopteris – Natalia Lovrić, OI Borongaj
 • Tim Eucalyptus – Laura Jakoplić, OI Jarun
 • Tim Fuchsia – Matea Bibić, 28. SDI Dubrava

Osposobljavanje za voditelja sekcije:

 • Josip Rođak, OI Borongaj

Vjerujemo kako su se naši polaznici kući vratili bogatiji za još jedno pozitivno izviđačko iskustvo, s puno novih izviđačkih prijateljstava i željom za daljni napredak i rad.

Hvala svakom pojedincu, svakom sudioniku Šumske škole i Šumskog cvijeta, svakom mentoru, treneru, članu upravu, logističkog tima, svima, što su bili tako divni, pozitivni i pristojni i što su učinili i stvorili vrhunsku atmosferu i omogućili izuzetno kvalitetnu, pozitivnu i odličnu Šumsku školu Saveza izviđača Hrvatske, za koju ćemo mi svi reći kako je bila najbolja ikada!

Svim našim polaznicima želimo uspješnu primjenu svladanih vještina te da uz novo stečeno iskustvo krenu u novu izviđačku avanturu, avanturu izviđačkih voditelja!

„Bez sumnje, svako znanje počinje iskustvom.“
Immanuel Kant

Ivana Jarebica,
načelnica za naobrazbu
Saveza izviđača Hrvatske

Kako nam je bilo, pogledajte na: