Od 1. do 3. listopada 2021. godine održan je I-Spot, akcija za mlađe i starije istraživače u Savezu izviđača Hrvatske.

Aktivnost je održana u Lovincu, na samom jugu Ličko-senjske županije, na prostoru budućeg izviđačkog centra Saveza izviđača Hrvatske.

Ukupno je sudjelovao 101 sudionik iz 20 izviđačkih udruga iz svih dijelova Hrvatske.

Tematski okvir ovogodišnjeg dugoočekivanog I-Spota bio je Program izrade drvnih konstrukcija, odnosno tematsko područje Pionirstvo, tijekom kojeg su sudionici imali prilike u teoriji naučiti znanja o:

  • osnovnim čvorovima i njihovoj primjeni,
  • osnovnim vezanjima i njihovoj primjeni,
  • drvnoj građi i materijalima te
  • osnovnom alatu za rad s drvnom građom.

Ta su znanja, podijeljeni u timove po 5, imali prilike odmah primijeniti izradom pionirskih patenata i objekata – tronožaca, jarbola, okvira i skela, ljuljački te podizanjem velikog majmunskog mosta.

Osim provedbe navedenih aktivnosti, sudionici su imali prilike sudjelovati na prezentaciji 11. Smotre izviđača Hrvatske te odlasku hrvatskog kontingenta na 25. Svjetsku izviđačku smotru (25th World Scout Jamboree) koja se 2023. godine održava u Južnoj Koreji.

Zahvaljujemo se Općini Lovinac na još jednoj izvrsnoj suradnji, Kulturno-informativnom centru Lovinac na podršci i ustupanju prostora na korištenje te Hrvatskim šumama na drvnoj građi.

Više o aktivnosti možete pogledati na fotografijama u Flickr albumu te u promotivnom videu.

Provedba ove aktivnosti i Programa omogućena je potporom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice tehničke kulture kroz financiranje programa javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.