U Zagrebačkom naselju Demerje, danas, 5. studenog 2021., održano je predstavljanje novog, inovativnog ekološkog projekta CO2MPENSATING BY PLANTING.

Projekt CO2MPENSATING BY PLANTING (www.compensatingbyplanting.com) Savez izviđača Hrvatske organizira u suradnji s Hrvatskim šumama i tvrtkom HEARTH kao inovativni odgovor na posljedice klimatskih promjena. Ovo je prvi ovakav program u Hrvatskoj, ali i čitavoj regiji, a namijenjen je tvrtkama, institucijama i drugim organizacijama, ali i svim ostalim zainteresiranima koji sadnjom stabala žele nadoknaditi proizvedene emisije CO2 i neutralizirati vlastiti ugljični otisak te postati pozitivan primjer brige za okoliš i zajednicu. Kroz projekt će se pošumljavati šumska područja u Hrvatskoj koja su već uništena djelovanjem klimatskih promjena. Prva akcija pošumljavanja kreće već sutra, upravo na ovoj lokaciji održavanja predstavljanja projekta, gdje će se umjesto crnogorice, koja se posušila, saditi sadnice hrasta.

Projekt je, kao izaslanik predsjednika Sabora, došao podržati saborski zastupnik Ante Bačić, a okupljenima su se podrškom i pozdravom obratili i predstavnici pokrovitelja projekta – iz veleposlanstva SAD-a, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

U predstavljanju su sudjelovali i predstavnici tvrtki partnera koje su prvi nositelji Oznake CO2MPENSATING BY PLANTING – Coca-Cola HBC Adria, Raiffeisenbank Hrvatska, E.ON Hrvatska, PwC Hrvatska i L’Oreal Adria.

Kako upravo na ovoj lokaciji već sutra kreće prva akcija pošumljavanja, predstavnici tvrtki partnera, organizatora i pokrovitelja danas su u sklopu predstavljanja projekta posadili prve sadnice.

Predstavljanje su osobno došli podržati i suradnici na projektu iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, Hrvatskog šumarskog instituta, Hrvatske gorske službe spašavanja i udruge Tatavaka te predstavnici tehnološkog pokrovitelja, tvrtke GIS Cloud.

Osim sadnje novih sadnica i revitalizacije šumskih sastojina koje su uništene djelovanjem klimatskih promjena, cilj projekta je i edukacija djece i mladih te osvješćivanje šire javnosti o ugljičnom otisku koji sami stvaramo, učincima klimatskih promjena, važnosti zaštite okoliša i održivom razvoju.

U sklopu kampanje, provodit će se i interaktivne edukativne radionice po osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske kroz edukativni program nazvan ŠUMOBORCI. Program Šumoborci edukativni je dio kampanje CO2MPENSATING BY PLANTING, a svi Šumoborci, osim sudjelovanja u zanimljivim radionicama, moći će kroz akcije pošumljavanja posaditi svoje sadnice i time nadoknaditi dio emisija CO2 iz vlastitog ugljičnog otiska. U planu je već ove godine uključiti u akcije pošumljavanja više od 1000 volontera Šumoboraca, a akcije nastaviti i u idućim godinama, još većim intenzitetom te uključivanjem brojnih drugih organizacija i volontera širom Hrvatske.

Više o aktivnosti možete pogledati na fotografijama u Flickr albumu te u kratkom videu.