U subotu 16. listopada 2021. u Varaždinu su održane Jesenske igre poletaraca regije Sjever. Izvršni organizator bio je Odred izviđača “Sirius” iz Varaždina.

Aktivnost je bila organizirana u sklopu tradicionalne akcije “Ulicama Varaždina” koja se ove godine održala po dvadeset i četvrti puta za redom.

Na akciji je sudjelovalo oko 300 izviđača, članova devet izviđačkih udruga iz Zagreba, Lepoglave, Koprivnice, Krapine, Križevaca, Sv. Martina pod Okićem, Kotoribe, Varaždina i Čakovca. Od ukupnog broja sudionika oko 140 je bilo poletaraca koji su sudjelovali u igrama poletaraca.

Kratko otvaranje akcije odvijalo se na sportskom igralištu ispred dvorane Graberje, a akciju je svečano otvorio dopredsjednik Saveza izviđača Hrvatske, Siniša Ivanković.

Osnovni cilj akcije bio je upoznavanje znamenitosti grada Varaždina te njegova promocija kao jedne od značajnijih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske.

Isto tako u sklopu projekta „Mladi volonter – volontiranje u izazovnim vremenima“, sufinanciranog od strane grada Varaždina, aktivnost je okupila petnaestak mladih volontera iz Lepoglave, Čakovca, Zagreba i Varaždina koji su sudjelovali u pripremi i provedbi ove aktivnosti za djecu, promovirajući ujedno i volonterstvo mladih.

Dvadeset četiri ekipe izviđača i osam ekipa poletaraca kretale su se po Varaždinu pomoću plana grada s ucrtanim kontrolnim točkama i uputama te su rješavale razne zadatke (vezanje čvorova, pronalazak određenih mjesta u gradu, kviz znanja, igre „Poligon spretnosti“, „Ping-Pong u žlici“ i „Lješnjaci“, brzinski prolaz dijela staze te prenošenje poruke). Starije ekipe morale su proći ukupno deset, a mlađe devet kontrolnih točaka sa zadacima te pokazati kako se orijentiraju u, većini njih, nepoznatom gradu.

Sve ekipe poletaraca po završetku su dobile prikladne male pehare i slatko iznenađenje, koji su divno zaokružili predivan sunčani dan.