Savez izviđača Hrvatske, agencija HEARTH i Hrvatske šume, organizatori projekta CO2MPENSATING BY PLANTING, podijelili su poslovnim partnerima Certifikate kojim se potvrđuje sudjelovanje u projektu te najavili nove aktivnosti u 2022. godini.

U zagrebačkom restoranu La Štruk okupili su se organizatori, poslovni partneri i medijski pokrovitelji projekta CO2MPENSATING BY PLANTING, prvog hrvatskog programa nadoknade emisija ugljičnog dioksida, kako bi izvijestili o rezultatima projekta u 2021. te najavili početak aktivnosti i kampanje u 2022. godini. Tom prilikom, svim partnerima uručeni su Certifikati kojima se potvrđuje sudjelovanje u projektu te definira broj posađenih sadnica i količina ugljičnog dioksida koji će se nadoknaditi.

Svi partneri koji su ušli u projekt CO2MPENSATING BY PLANTING u 2021. godini nastavili su sudjelovanje u projektu i u ovoj godini: Coca Cola HBC Hrvatska, Raiffeisenbank Hrvatska, E.ON Hrvatska, PwC Hrvatska, L’Oreal Adria, Porsche Hrvatska. Projektu su se u 2022. godini pridružili i novi partneri: Delt Papir, Germania i Designer Outlet Croatia. Uključivanje dodatnih partnera očekuje se u narednim mjesecima.

Pokrovitelji projekta su Veleposlanstvo SAD-a, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Organizatori su u obraćanju naveli kako je u 2021. godini, u nepunih 2 mjeseca trajanja projekta CO2MPENSATING BY PLANTING, održano 17 akcija pošumljavanja i to u zagrebačkom naselju Demerje, šumi Žutica u Ivanić Gradu, Turopoljskom lugu u Velikoj Gorici i na otoku Čiovu. Ukupno je u akcijama sudjelovalo čak 1500 volontera Šumoboraca, a posađeno je 26 000 sadnica. Uz akcije sadnje organizirane su i edukacije po školama na temu klimatskih promjena i važnosti šuma. Održane su 24 radionice u 11 škola.

Iz agencije HEARTH navedeno je kako se aktivnosti nastavljaju u ovoj godini i to još intenzivnije s ciljem sadnje oko 60 000 sadnica i to na puno više lokacija. Akcije pošumljavanja pratit će kreativna medijska kampanja putem medijskih pokrovitelja.

Iz Hrvatskih šuma zahvalili su svim partnerima na sudjelovanju i naglasili kako Hrvatske šume godišnje posade 9 milijuna sadnica, ali da je svaka sadnica koju dođu posaditi volonteri izuzetno vrijedna jer pomaže u podizanju svijesti o važnosti šuma i brizi za okoliš.

Savez izviđača Hrvatske najavio je da već sutra, u subotu kreću s novim akcijama pošumljavanja te da će na području šume Marča u Kloštar Ivaniću i šume Žutica u Ivanić Gradu volonteri Šumoborci tokom ožujka u 15 akcija pošumljavanja posaditi 25 000 novih sadnica, a na jesen će se akcije pošumljavanja organizirati i širom Hrvatske. U akcijama pošumljavanja sudjelovat će učenici osnovnih i srednjih škola, izviđači, zaposlenici partnera projekta te brojni drugi volonteri.