Na konferenciji za medije, održanoj u petak, 15. srpnja, povodom UN-ovog Svjetskog dana vještina mladih, najavljena je kampanja „Vještine za život – putokaz za bolji svijet“ i Festival vještina za život koji će se održati u Lovincu od 29. srpnja do 1. kolovoza 2022. godine.

Organizatori kampanje i Festivala su Savez izviđača Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite, Hrvatski Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja i Hrvatska zajednica tehničke kulture. Pokrovitelji su Središnji državni ured za demografiju i mlade, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Američka gospodarska komora i Messengers of Peace – program Svjetske skautske organizacije.

Na konferenciji je najavljeno održavanje 11. Smotre izviđača Hrvatske koja se održava od 25. srpnja do 4. kolovoza u Lovincu u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske te u partnerstvu s više od 30 partnerskih institucija i organizacija. Smotra će tokom 11 dana okupiti više od 2000 djece i mladih, izviđača iz Hrvatske i svijeta te će biti najveće višednevno okupljanje djece i mladih u Hrvatskoj u 2022. godini.

Festival vještina za život – prvi takav festival u Hrvatskoj, bit će otvoren za javnost, a ponudit će mladima iz čitave Hrvatske mogućnost besplatnog sudjelovanja u više od 100 različitih aktivnosti i radionica.

Održavanje Festivala prati i interaktivna kampanja, nazvana „Vještine za život – putokaz za bolji svijet“ putem web stranice www.vjestinezazivot.hr, kojom se popularizira učenje i korištenje vještina za život te ističe njihova važnost u snalaženju kroz život, a sve kroz iskustva i primjere organizatora kampanje.

Okupljene je na početku pozdravila i Željka Josić, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade koja je pozdravila ovu inicijativu, posebno pohvalivši okupljanje svih partnera s ciljem pružanja novih znanja i vještina mladima iz cijele Hrvatske.

Ravnateljstvo civilne zaštite, kao suorganizatori, pružat će logističku i materijalnu potporu u organizaciji Smotre i Festivala, a zajedno s ostalim partnerima, Hrvatskim Crvenim križem, HGSS-om i Savezom izviđača Hrvatske, u Lovincu će organizirati i pokaznu vježbu spašavanja koja će biti otvorena za javnost. Uz vježbu, prikazat će se i sva oprema koja se koristi su akcijama spašavanja, a za djecu i mlade bit će organizirane i brojne zanimljive radionice. Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite, istaknuo je kako je preventivni dio i jedna od zadaća civilne zaštite, a suradnja sa Savezom izviđača Hrvatske i drugim partnerima od iznimne je važnosti jer međusobna suradnja služi dobrobiti zajednice.

Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, smatra kako je kroz ovu kampanju stvoren savez za borbu protiv otuđenja djece, pri čemu se u doprinosu naših organizacija ne preklapamo već pozitivno nadopunjavamo.

Josip Granić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, rekao je kako u HGSS-u nisu ni sekunde dvojili oko uključenja u ovaj projekt. Smatra kako se s kriznim situacijama možemo nositi jedino kao zajednica. Pojedinac ne može puno ako nema drugih pojedinaca s komplementarnim vještinama.

Damira Tomića, predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture, posebno raduje što će na Festivalu 10-ak nacionalnih saveza tehničke kulture imati priliku djeci i mladima ponuditi brojne zanimljive aktivnosti i radionice.

Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske, za kraj je pozvao sve da dođu sa djecom na Festival vještina za život u Lovincu, događaj na kojem će imati najbolju priliku izbrusiti svoje vještine za život.

Detaljni program aktivnosti Festivala za život te prijave građana na pojedine aktivnosti i radionice nalaze se na službenoj web stranici Festivala www.vjestinezazivot.hr

Više fotografija s konferencije za medije možete pronaći na našem Flickr profilu.