U Lovincu je danas svečano otvorena 11. Smotra izviđača Hrvatske, najveće ovogodišnje okupljanje djece i mladih, s preko 2000 sudionika iz Hrvatske i svijeta.

Organizatori 11. Smotre izviđača su Savez izviđača Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite i općina Lovinac. Smotra se odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, gospodina Gordana Jandrokovića te pod pokroviteljstvom Ličko-senjske županije, Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Američke gospodarske komore, a u suradnji s više od 30 partnerskih organizacija i institucija.

Na Smotri sudjeluju i izviđači iz Ukrajine, Francuske, Izraela, Bugarske, Nizozemske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore.

Sudionici iz Hrvatske dolaze iz 50 izviđačkih udruga širom zemlje. Spava se u šatorima u 30-ak izviđačkih kampova organiziranih širom Lovinca, a za cijelo vrijeme trajanja Smotre organiziran je program podijeljen u 9 centara znanja – preživljavanje, planinarenje, biciklizam, spašavanje, prirodnjaštvo, drvne konstrukcije, plovidba, arheologija, astronomija. Tokom Smotre na širem području općine Lovinac bit će organizirano više od 50 volonterskih akcija kojima će izviđači pomoći zajednici.

Okupljene su pozdravili Siniša Ivanković, dopredsjednik Saveza izviđača Hrvatske, Ivan Miletić, načelnik općine Lovinac, Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite, koje pomaže logistikom, opremom i ljudstvom, Ličko-senjski župan, gospodin Ernest Petry te Ante Bačić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, gospodina Jandrokovića, saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske izviđačke parlamentarne unije, saborskog pododbora Odbora za obitelj, mlade i sport.

Ante Bačić je zajedno s Bojkom Kukićem, starješinom 11. Smotre, svečano i otvorio Smotru.

Više fotografija u ALBUMU na našem Flickr profilu.