U subotu 22.10.2022. god., u organizaciji Odreda izviđača “Sirius”, organizirane su Jesenske igre poletaraca regije Sjever. Aktivnost je bila organizirana kao dio tradicionalne akcije “Ulicama Varaždina” koja se ove godine održala po dvadeset i peti puta za redom.

U Varaždinu su se i ove godine okupili izviđači, pretežno učenici osnovnih i srednjih škola sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske. Na akciji je sudjelovalo 304 izviđača iz deset izviđačkih udruga iz Zagreba, Koprivnice, Krapine, Križevaca, Velike Gorice, Samobora, Sv. Martina pod Okićem, Veternice, Kotoribe, Strahoninca, Čakovca i Varaždina. Od ukupnog broja sudionika oko 150 je bilo poletaraca koji su sudjelovali u igrama poletaraca. Kratko otvaranje akcije odvijalo se na sportskom igralištu ispred dvorane u Graberju.

Osnovni cilj akcije je bio upoznavanje znamenitosti grada Varaždina te snalaženje u njemu. Također, jedan od ciljeva akcije je bila promocija Grad Varaždina kao jedne od značajnijih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske te volonterizma.

U sklopu projekta „Mladi volonter – volontiranje u izazovnim vremenima II“, sufinanciranog od strane grada Varaždina, akcija „Ulicama Varaždina“ okupila je petnaestak mladih volontera iz Lepoglave, Čakovca, Kotoribe i Varaždina koji su sudjelovali u pripremi i provedbi ove aktivnosti za djecu.

Dvadeset četiri ekipe izviđača i jedanaest ekipa poletaraca kretale su se po Varaždinu pomoću plana grada s ucrtanim kontrolnim točkama i uputama te su rješavale razne zadatke (brzinsko vezanje čvorova, pronalazak određenih mjesta u gradu, kviz znanja, igre „Pronalaženje biljki“, „Tronoga utrka sa čašama“ i „Izrada i bacanje papirnatih aviona“, brzinski prolaz dijela staze te prenošenje poruke). Starije ekipe su morale proći ukupno deset, a mlađe sedam kontrolnih točaka sa zadacima te pokazati kako se orijentiraju u, većini njih, nepoznatom gradu. Aktivno su sudjelovali i stariji istraživači i izviđački voditelji, prolazeći za njih posebno pripremljenu stazu. Nakon obavljenih zadataka u gradu, izviđači su ručali u restoranu Studentskog centra.

Akcija „Ulicama Varaždina“ je dijelom natjecateljskog karaktera pa su poznati i pobjednici u starijoj kategoriji. Prvo mjesto odnijela je ekipa iz Udruge Skauta „Savski Gaj“ iz Zagreba, drugo mjesto Izviđački Odred „Veternica“ iz Zagreba, te treće mjesto je osvojila ekipa iz Odreda Izviđača „Okić“ iz Sv. Martina pod Okićem.

Organiziranje akcije potpomogao je i Grad Varaždin putem sufinanciranja projekta “Mladi volonter – volontiranje u izazovnim vremenima II“ te poduzeće ELKOM Nord GmbH putem donacije.