Ispred Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica jutros je otvoreno 14. Zborovanje izviđača Hrvatske, godišnje nacionalno okupljanje izviđača iz svih dijelova Lijepe naše, povodom proslave 19. svibnja, Dana hrvatskih izviđača te 111-te obljetnice skautizma u Hrvatskoj.

Više od 1000 mladih izviđača okupilo se u središtu Velike Gorice, spremni odmjeriti svoja znanja i vještine u različitim izviđačkim i sportskim vještinama i disciplinama. Sudionici dolaze iz svih dijelova Republike Hrvatske – od Osijeka, Vinkovaca, Varaždina, Karlovca, Pule, Rijeke, Koprivnice, Križevaca, Krapine, Zagreba, Velike Gorice pa sve do Zadra i Splita.

Izvršni organizator 14. Zborovanja izviđača Hrvatske je velikogorička Turopoljska udruga skauta „Tur“, koja ovom prigodom slavi 30 godina svog rada s djecom i mladima Velike Gorice. Aktivnost se održava u suorganizaciji i s pokroviteljstvom Grada Velika Gorica i Turističke zajednice grada Velika Gorica, kao i u suradnji s mnogim velikogoričkim institucijama, organizacijama i tvrtkama.

Predsjednik Turopoljske udruge skauta “Tur”, Alen Konjević, izrazio je na početku otvaranja sreću i zadovoljstvo što u svojem gradu može pozdraviti toliko izviđača različitih uzrasta iz svih krajeva Hrvatske te što TUS “Tur” organizacijom ovakovog jednog važnog događanja ima priliku obilježiti 30-tu obljetnicu rada. Predsjednica Saveza izviđača Hrvatske Lidija Pozaić Frketić prigodnim je govorom potom pozdravila sve sudionike. Gradonačelnik Grada Velike Gorice, gospodin Krešimir Ačkar podijelio je s prisutnima nekoliko zanimljivih činjenica o Velikoj Gorici te je službeno otvorio 14. Zborovanje izviđača Hrvatske.

U programu 14. Zborovanja izviđača Hrvatske održava se i Državna izviđačka olimpijada te Izviđački-olimpijski višeboj, dva državna natjecanja za ekipe srednjoškolaca i osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske, kao i druge prigodne programske aktivnosti za sve dobne kategorije. Discipline dva natjecanja vezane su uz vještine boravka u prirodi i kriznog postupanja – brzinsko dizanje šatora, vezanje korisnih čvorova u primjeni, prenošenje poruke na daljinu zastavicama i Morseovim kodom, paljenje vatre i orijentacijski kros.

Većina programskih aktivnosti odvijat će se u Parku dr. Franje Tuđmana i u okruženju Osnovne škole Eugena Kumičića, u središtu grada Velike Gorice, dok će se igre poletaraca odvijati u prijepodnevnim satima do 14 sati u Parku Plemenite općine turopoljske.

Osim navedenih aktivnosti, sudionici 14. Zborovanja izviđača Hrvatske posjetit će tijekom vikenda cijeli niz kulturno- povijesnih i lokalnih zanimljivosti Velike Gorice i Turopolja: Muzej Turopolja, Etno-selo Novo Čiče, Mraclin – škola narodnog zdravlja, Zrakoplovno-tehnički centar, arheološko nalazište Andautonija (Šćitarjevo) i druge.