Dana 27. srpnja 2023. godine Savez izviđača Hrvatske primljen je u World Association of Girl Guides and Girl Scouts – WAGGGS. Ovime je započelo još jedno zanimljivo poglavlje za naš Savez.

Mlada predstavnica Saveza izviđača Hrvatske, Maja Špoljar (OI “Kamengrad”) zajedno je s predsjednicom Saveza izviđača Hrvatske – Lidijom Pozaić Frketić sudjelovala na 38. WAGGGS Svjetskoj konferenciji.

38. WAGGGS Svjetska konferencija održana je na Cipru krajem srpnja 2023. godine. Na Konferenciji je sudjelovalo preko 500 sudionika iz više od 100 zemalja.

Maja je prije početka same Konferencije sudjelovala na Youth Pre-Eventu. To je događaj osmišljen u skladu sa WAGGGS-ovom strategijom za 2029. godinu gdje se navodi kako će WAGGGS biti organizacija vođena mladim ženama.

Tijekom Konferencije održan je i International Night and World Market gdje je svatko imao priliku predstaviti vlastitu državu i Savez, a naše predstavnice sudjelovale su i na ručku dobrodošlice kao nove članice WAGGGS-a, a navečer su prisustvovale Olave Baden-Powell Society večernjem prijemu gdje su upoznala glavne predstavnike OB-PS-a.

Osim navedenog Maja je na Konferenciji sudjelovala i na sljedećim radionicama Girls only and WAGGGS only admitting boys, Climate Change i World Centres.

Treći se dan glasalo za članove World Boarda (Svjetske uprave) i slušale su se prezentacije Gane, Tunisa i Kambodže u svrhu izbora organizatora sljedeće Svjetske konferencije. Održala se i Ciparska večer na kojoj su sudionici upoznali tradiciju i kulturu države organizatora.

Četvrti dan ujutro Maja je održala Morning reflection na temu Act and Lead u sklopu čega je predstavila Boranku. Sudionici su bili iznimno interaktivni i zainteresirani te je bilo očito kako im se Boranka svidjela.

Zadnji dan konferencije proveo se glasajući za prethodno postavljene prijedloge. Izglasana su 22 nova prijedloga, a sljedeća Konferencija će se održati u Kambodži.

Nova predsjednica WAGGGS-a je Candela Gonzalez iz Argentine.

WAGGGS ima mnoštvo sadržaja o raznolikim temama koje izviđačke udruge Saveza izviđača Hrvatske mogu koristiti u radu s izviđačkim skupinama, s djecom i mladima.

Dokumenti s 38. Svjetske konferencije WAGGGS-a dostupni su na ovoj POVEZNICI.

Više o WAGGGS-u i njihovim programima na njihovim internetskim stranicama:

Veselimo se idućim međunarodnim WAGGGS aktivnostima.

Uz izviđački pozdrav BUDI PRIPRAVAN!