Ovo ljeto volonteri Europskih snaga solidarnosti kroz projekt Saveza izviđača Hrvatske Ljeto u Lovincu proveli su po dva tjedna u Lovincu uz divno vrijeme i sunce, nešto malo kiše, uz šumu, život u kampu, brigu o okolišu i zajednici!

Volontiranje je trajalo 15 dana te se odvilo kroz dvije smjene u kolovozu i rujnu to:

  • 1. smjena: od 6. kolovoza (nedjelja) do 20. kolovoza (nedjelja),
  • 2. smjena: od 27. kolovoza (nedjelja) do 10. rujna (nedjelja).

Tijekom dvije smjene u Lovincu je volontiralo preko 60 volontera, mladih osoba u dobi od 18 i 30 godina iz više različitih europskih država.

Kroz dva tjedna volontiranja u Lovincu volonteri su imali različite aktivnosti volontiranja u zajednici od čišćenja i markiranja lokalnih planinarskih putova, pomoći obiteljima u zajednici na njihovim farmama, čišćenju smeća s različitih lokacija itd.

Osim navedenog volonteri prve smjene imali su i različite aktivnosti volontiranja tijekom Šumske škole Saveza izviđača Hrvatske, a volonteri druge smjene sudjelovali su i u akciji čišćenja na Velebitu koja je organizirana i realizirana u suradnji s Parkom prirode Velebit.

Slobodne dane iskoristili su za upoznavanje s ljepotama Like i Lovinca pa su tako i biciklima bolje upoznali lokaciju te više puta otišli na kupanje na jezero Sveti Rok. Također su obišli i različite lokacije i otišli na izlet u Zadar, u Cerovačke špilje te u NP Paklenica (tijekom prve smjene), dok su volonteri tijekom druge smjene posjetili Smiljan, Muzej Like u Gospiću, Kuterevo te otišli u Sinac u dolini rijeke Gacke, Manastir na Krupi i izvor rijeke Cetine.

Volontiranje u Lovincu kroz projekt Europskih snaga solidarnosti bila je prilika za sve mlade da usvoje nova znanja i vještine, poboljšaju svoje komunikacijske vještine, ojačaju samostalnost i odgovornost, da upoznaju nove mlade iz različitih zemalja i steknu prijateljstvo za cijeli život, ali i da pomognu u zajednici te osvijeste važnost volontiranja i sve dobrobiti koje volontiranje omogućuje.

Svim volonterima nakon smjene volontiranja dostavljen je i Youthpass – dokument u kojem je naveden opis stečenih kompetencija i vještina.

Više fotografija možete pronaći u albumu na Flickr profilu Saveza izviđača Hrvatske.

Veliko hvala svim volonterima, mentorima, partnerima i podržavateljima u lokalnoj zajednici, Parku prirode Velebit te ostalim partnerima u provedbi projekta!

Do idućih projekata Europskih snaga solidarnosti – uz izviđački pozdrav BUDI PRIPRAVAN!