U prvim jesenskim danima ove godine, u nedjelju 15. listopada, organizirali smo aktivnost za izviđače i planinke pod nazivom Jesenski izazov.

Na prostranoj livadi u mjestu Kotlenice, u Splitsko-dalmatinskoj županiji okupilo se oko 100 izviđača i planinki regije Jug Saveza izviđača Hrvatske iz pet različitih izviđačkih udruga (OI „Trogir“, UI „Zarus“, OIP „Brodosplit“, OIP „Jadran“ te iz OIP „Spinut“).

Izazov koji ih je čekao je bio priprema jela u prirodi. Podijeljeni po dobnim kategorijama, sve kako bi se osigurala ravnopravnost u natjecanju, mlađi izviđači su pripremali grah s kobasicama dok su stariji izviđači imali zadatak pripremiti što ukusniji rižot s piletinom i gljivama.

Izazov se sastojao od nekoliko etapa koje su se bodovale – izviđači su prvo trebali pripremiti vatrište pa skupiti drva za vatru koju su u određenom vremenu i s određenim brojem šibica trebali zapaliti te su na koncu trebali pripremiti i skuhati obrok koji su prezentirali sucima kako bi ga oni probali i dali ocjene.

Prema dodijeljenim ocjenama može se zaključiti da su suci, ali i svi ostali voditelji pa i sami izviđači na aktivnosti bili iznimno zadovoljni skuhanim jelima – kotlići i lonci su ostali prazni pa se malo vremena potrošilo na pranje i čišćenje.

Kako ne bi sve prošlo u tonu kulinarstva, izviđači su se zabavljali i različitim igrama, a sve uz sreću da je palo samo nekoliko kapi kiše koja je ipak počela jako padati prvim korakom ulaska u autobus po povratku kući.

Sretni, najedeni, suhi i nasmiješeni smo se vratili svojim kućama, a ovim putem želimo zahvaliti svim našim izviđačkim prijateljima koji su sudjelovali na ovoj aktivnosti i pomogli nam da se svi skupa zabavimo i provedemo još jednu super izviđačku aktivnost.

Više fotografija možete pronaći na Flickr profilu Saveza izviđača Hrvatske na OVOJ poveznici.

Do iduće zajedničke aktivnosti – uz izviđački pozdrav BUDI PRIPRAVAN!

Odred izviđača pomoraca „Spinut“, Split