Zadnjeg vikenda u listopadu 2023. u organizaciji Izviđačkog kluba “Javor” Osijek, kao izvršnog organizatora nacionalne aktivnosti Saveza izviđača Hrvatske, održan je Susret izviđačkih voditelja i volontera Regije Istok.

Na susretu je sudjelovalo 33 izviđača iz 5 izviđačkih udruga – Udruge izviđača „Slavonski hrast“ (Osijek), Izviđačkog kluba „Javor“ (Osijek), Udruge katoličkih izviđača „Jarmina“ (Jarmina), Udruge izviđača porječana „ Mihaljevica“ (Slavonski Šamac), Odreda izviđača „Suncokret“ (Čepin).

Naziv Susreta bio je „Mali krug – velikih izviđača Regije Istok“, a cilj Susreta povećanje povezanosti izviđačkih udruga i interesa za zajedničke aktivnosti u regiji Istok.

Susret se održao 28. i 29. listopada. Prvi dan je organiziran u Osijeku (u prostorijama IK “Javor”) dok je drugi dan realiziran u Bizovcu na otvorenom u prostoru Seoskog turizma Sudar.

Sudionici – voditelji udruga su imali prilike poslušati predavanje o SWOT analizi, koje je pripremila mr.sc. Jadranka Kokolari, te su kao vježbu napravili prvu analizu prednosti i nedostataka, te prilika i prijetnji na području Izviđačke Regije Istok. Zanimljivo predavanje i radionica na temu važnosti prehrani u prirodi održala je magistra nutricionizma Ivana Sović. Sudionici su se upoznali s potrošnjom energije i hrani kao gorivu za naše tijelo, principom zdravog tanjura, vremenskom crtom prehrane kroz dan. Aktivnost je „začinjena“ natjecanju „Burek može uvijek“ u organizaciji Monike Feher.

Nakon pauze, uslijedilo je predstavljanje rezultata projekta „Izviđački hod za bolji svijet“ (Erasmus +), koji je realizirao IK “Javor” Osijek tijekom 2023. te vježbe izrade planova za izviđačke aktivnosti i dopuna Vodiča za rad s mladima koji je objavljen na web stranici www.ik-javor.hr kao jedan od rezultata projekta.

Sudionici su imali „otići u prošlost“ pa se „vratiti u budućnost“ kako bi napravili razne scenarije razvoja izviđaštva Regije Istok. Prije „vremenskih skokova“ Monika Feher je prisutnima prezentirala važnost fizičke aktivnosti i igre za razvoj mozga djece i povezala važnost izviđačkih aktivnosti za tjelesni i umni razvoj svakog djeteta (važne crtice s predavanja prof. dr.sc. Ranka Rajovića o NTC Sustavu učenja na kojem je u ime IK “Javor” Osijek sudjelovala , 26. listopada 2023.

U večernjim satima sudionici su pokazali svoju kreativnost i spremnost izviđačkih voditelja za odlične primjere zabavnih i kreativnih voditelja te su napravili uz izviđačku pjesmu pokrete za zabavnu tjelovježbu koja nam je svima izuzeto potrebna.

Drugi dan Susreta bio je usmjeren na Smjernice jačanja izviđačke Regije Istok, na promišljanje o prednostima i nedostacima Regionalnog izviđačkog saveza izviđača (pet slavonsko baranjskih županija), na izradu planova zajedničkih aktivnosti u 2024. godini.

Nakon evaluacije Susreta uslijedile su aktivnosti relaksacije, rekreacije, svirke i pjesme s kojima je i završen ovogodišnji Susret voditelj Regije Istok.

Naravno HVALA svim volonterima IK “Javor” Osijek koji su pripremili i realizirali ovogodišnji Susret voditelja Regije Istok. Hvala i vodstvu Saveza izviđačka Hrvatske na izboru i povjerenju koje je izvršni organizator nacionalne aktivnosti dobio.

Uz izviđački pozdrav BUDI PRIPRAVAN!

IK „JAVOR“