U subotu 21. listopada 2023. godine, u organizaciji Odreda izviđača “Sirius”, po dvadeset i šesti puta uspješno je organizirana tradicionalna akcija “Ulicama Varaždina”.

U Varaždinu su se i ove godine okupili izviđači, pretežno učenici osnovnih i srednjih škola sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske. Na akciji je sudjelovalo oko 380 izviđača iz petnaest izviđačkih udruga iz Zagreba, Koprivnice, Krapine, Križevaca, Velike Gorice, Samobora, Valpova, Osijeka, Požege, Lepoglave, Rajića, Kotoribe, Strahoninca, Čakovca i Varaždina.

Kratko otvaranje akcije odvijalo se na sportskom igralištu ispred dvorane u Graberju. U atriju Županijske palače, tijekom posjeta Centru za posjetitelje, ekipama koje su prve došle na ovu kontrolnu točku, dobrodošlicu su zaželjeli župan Varaždinske županije g. Anđelko Stričak te direktor Turističke zajednice Varaždinske županije, g. Goran Mališ.

Osnovni cilj akcije je bio upoznavanje znamenitosti grada Varaždina te snalaženje u njemu. Također, kao jedan od ciljeva akcije je bila promocija Varaždinske županije i Grada Varaždina kao jedne od značajnijih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske. Ove godine se akcija „Ulicama Varaždina“ održala kao nacionalna aktivnost Saveza izviđača Hrvatske.

U sklopu projekta „Mladi volonter – volontiranje u post Covid razdoblju“, sufinanciranog od strane grada Varaždina, akcija „Ulicama Varaždina“ okupila je dvadesetak mladih volontera iz Čakovca, Kotoribe, Križevaca i Varaždina koji su sudjelovali u pripremi i provedbi ove aktivnosti za djecu i mlade.

Dvadeset osam ekipe izviđača i šesnaest ekipa poletaraca kretale su se po Varaždinu pomoću plana grada s ucrtanim kontrolnim točkama i uputama te su rješavale razne zadatke (brzinsko vezanje čvorova, pronalazak određenih mjesta u gradu, kviz znanja, igre „3 cikle, 2 daske“, „Dešifriranje Cezarovog pisma“ i „Poligon u vrećama“, brzinski prolaz dijela staze te prenošenje poruke). Starije ekipe su morale proći ukupno jedanaest, a mlađe sedam kontrolnih točaka sa zadacima te pokazati kako se orijentiraju u, većini njih, nepoznatom gradu. Aktivno su sudjelovali i stariji istraživači i izviđački voditelji, prolazeći za njih posebno pripremljenu stazu. Nakon obavljenih zadataka u gradu, izviđači su ručali u restoranu Studentskog centra.

Akcija „Ulicama Varaždina“ je dijelom natjecateljskog karaktera pa su poznati i pobjednici u kategoriji izviđača i mješovitih ekipa. Prvo mjesto odnijela je ekipa Odreda izviđača „Hrvatsko Zagorje“ iz Krapine, drugo mjesto Odreda izviđača „N.B. Đebo“ iz Zagreba, te je treće mjesto osvojila ekipa iz Odreda Izviđača „Kalnik“ iz Križevaca.

Organiziranje akcije potpomogao je Grad Varaždin putem sufinanciranja projekta „Mladi volonter – volontiranje u post Covid razdoblju“, Savez izviđača Hrvatske putem sufinanciranja aktivnosti te Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije koji su omogućili posjet Centru za posjetitelje.