U subotu, 4. studenog u Park šumi Marjan u Splitu, u terminu od 10:00 do 14:00 našli su se poletarci regije Jug kako bi sudjelovali na nacionalnoj programskoj aktivnosti – Jesenske igre poletaraca, čiji je organizator ove godine bio Odred izviđača pomoraca Spinut.

Na aktivnosti je sudjelovalo 87 poletaraca uz svojih 8 pratnji, a za samu uspješnost aktivnosti zaslužno je 15 Spinutovih volontera. Prisustvovali su poletarci i pčelice iz OIP Jadran, SK Split, UI Dugi Rat, UI Zarus, SK Marjan i OIP Spinut.

Na samom početku aktivnosti poletarci i pčelice odigrali su zajedničku igru Utrke konja, a odmah nakon toga dobili su set s pitanjima koje su morali riješiti do Bena, papire za skupljanje naljepnica za svaki uspješno odrađeni zadatak i papir sa Scavenger Hunt zadacima koje su odmah tada i rješavali.

Prije polaska do Bena svako jato moralo je zapamtiti što više pojmova sa slike kako bi mogli krenuti, a nakon samog polaska po putu su imali zadatke i pitanja o Marjanu koje su svi uspješno riješili i predali na cilju. Po dolasku na cilj jato je moralo izreći što više pojmova kojih se sjećaju iz prethodne igre i predati zadatke, a onda je bilo vrijeme za marendu – krafnu i mandarine.

U drugom dijelu aktivnosti, nakon marende, poletarci su imali veliki jatni izazov Pitanja i odgovori. U zadanom vremenu morali su odgovoriti na što više pitanja koja su mogli pronaći razbacana po šumi i izazov je prošao vrlo uspješno. Nakon toga uslijedile su četiri kružne radionice na Benama. Na prvoj su imali zadatak izraditi igračku od prirodnih materijala kao uspomenu na ovogodišnje Jesenske igre poletaraca. Na drugoj kružnoj radionici bila je učestala izviđačka igra – Otimanje marama. Sljedeća kružna bila je igra Lovice, ali ne na klasičan način već umjesto da poletarac koji hvata dotakne drugog poletarca morao ga je pogoditi s loptom i pritom dobro odlučiti koliko je siguran u svoje gađanje kako lopta ne bi otišla daleko u slučaju promašenog udarca. Posljednja kružna radionica bila je igra Skandinavsko kuglanje koja se igra na isti način kao i pravo kuglanje samo su umjesto čunjeva drvene gredice, a umjesto kugle štap kojim moraju srušiti gredice.

Na samom kraju ove vesele i raznolike aktivnosti svi poletarci su dobili slatke nagrade za sudjelovanje i naljepnice te su dobili diplome za sudjelovanje. Aktivnost smo završili jatnim pokličima i tradicionalnim izviđačkim usklikom – Ho-ruk.

Zaista je bilo lijepo vidjeti poletarce regije na jednom mjestu, a još ljepše je znati da su poletarci svojim domovima odnijeli neka nova iskustva, znanja i prijateljstva što će nositi kroz svoje izviđačko putovanje.

Ovim putem još se jednom zahvaljujemo svim sudionicima i volonterima što su nam svima uljepšali subotnje jutro.

Sve fotografije s aktivnosti možete pronaći na sljedećoj poveznici – Fotografije – Jesenske igre poletaraca regije Jug 2023.

Uz izviđački pozdrav BUDI PRIPRAVAN do idućih Jesenskih igara poletaraca regije Jug!

Lovre Bralić, OIP „Spinut“,
voditelj aktivnosti Jesenske igre poletaraca regije Jug 2023.