U organizaciji Odreda izviđača Istra, u subotu, 25. studenog 2023., održane su Jesenske igre poletaraca Regije Zapad. Na Igrama su sudjelovali poletarci i pčelice iz 5 izviđačkih odreda (OI „Istra“ i OIP „Uljanik“ iz Pule te OIP „Kantrida“, OI „Primorje“ i OI „3. Maj“ iz Rijeke) s ukupno 85 poletaraca, 20 voditelja/pratitelja i 17 volontera u organizaciji.

Cilj akcije bio je poticati rad u grupi (dogovor i zajedničko izvršavanje zadataka), pokazati vještine i spretnosti, upoznavanje kulturno-povjesnih spomenika te promocija izviđača u gradu.

Svi zadaci i upute bili su prilagođeni uzrastu te proizlazili iz programa letova, a novim i mlađim članovima dodatno su bili prilagođeni.

Poletarci su trebali proći stazu po zadanim uputama. Prvo su morali dešifrirati pismo napisano germanikusom, a zatim uz pisane i usmene upute te kretanje uz pomoć karte i putnih znakova stići do cilja.

Na svakoj postaji izvršili su neki zadatak/igru i tako dobili trag do sljedeće postaje. Vezivali su čvorove, slagali slagalicu, „sušili“ i motali izviđačke marame, na maketi grada Pule trebali su pronaći zadane objekate/spomenike, otpjevati poletarsku pjesmu, fotkati se na fotopointu, riješiti osmosmjerku, a u Areni proći poligon gdje su poletarci pokazali spretnost u rušenju čunjeva, prenošenju šišarke s dva štapića, skakanju u vreći i prolasku slaloma između postavljenih oznaka. Tu je ujedno bilo i predviđeno duže zadržavanje kako bi svi imali dovoljno vremena za razgledavanje Amfiteatra i izložbe u podzemnim prostorijama. Zadnji zadatak bio je usmeno prenošenje poruke do cilja gdje su poletarci ponuđeni s toplim čajem. Svako jato dobilo je vrećicu s logom igara, napunjenu slatkišima, a svaki sudionik bedž akcije. Do zatvaranja poletarci su se okušali i u povlačenju konopa.

Zatvaranje akcije počelo je pozivom „Poletarci krug!“, gdje su svi sudionici napravili veliki krug te su im se obratili starješina odreda OI „Istra“ i starješina družine poletaraca. Prilikom prozivanja jata i uručivanja diploma za sudjelovanje, svako se jato predstavilo svojim pokličem i pokličem odreda. Na kraju im se uputio poziv za izradu i međusobno slanje čestitki za predstojeće blagdane.

Vođa akcije Biserka Perčić,
OI “Istra”