Tijekom vikenda od 15. do 17. ožujka 2024. godine u Josipdolu je održan Forum izviđačkih voditelja i Uvodni seminar za izviđačke voditelje.

Okupilo se preko 110 sudionika iz gotovo 30 različitih izviđačkih udruga iz cijele Hrvatske.

Forum izviđačkih voditelja namijenjen je svim punoljetnim izviđačkim voditeljima koji rade s djecom i mladima – programski suradnici, voditelji višednevnih aktivnosti, asistenti voditelja sekcije, voditelji sekcije te voditelji odreda (načelnici).

Na Uvodnom seminaru za izviđačke voditelje sudjelovali su prijavljeni polaznici u Godišnji ciklus obrazovanja izviđačkih voditelja i to za sljedeće programe: Program osposobljavanja programskih suradnika, Program osposobljavanja asistenata voditelja sekcije, Program osposobljavanja voditelja višednevnih aktivnosti, Program obrazovanja voditelja odreda – načelnik te Program obrazovanja voditelja sekcije.

Tijekom Foruma sudionici su imali priliku sudjelovati na različitim temama – predavanjima i radionicama sadržaja usmjerenog na rad s djecom i mladima. U jutarnjem bloku u subotu prezentirane su izmjene Programa za djecu i mlade – znanje, vještine te mudrost i odgojni ciljevi. U popodnevnom bloku sudionici su birali teme na kojima će sudjelovati – Osobe od povjerenja te Rast sekcije, a u drugom bloku su birali između tema Programski ciklus te Izazovi i prilike za učenje i Standard kvalitete izviđačkih udruga. U nedjelju ujutro sudionici Foruma birali su između tema Život zajednice i Planiranje višednevnih aktivnosti te su nakon navedenih tema od tri ponuđene birali dvije (Rad s pčelicama i poletarcima, Rad s izviđačima te Kvalitetna izviđačka fotografija).

Sudionici Uvodnog seminara za izviđačke voditelje sudjelovali su na nizu različitih uvodnih i osnovnih predavanja počevši s temom Moja uloga i program osposobljavanja zatim Temeljne osobine izviđaštva, Skautska metoda, SIH, WOSM i WAGGGS te niza ostalih ovisno o programu na kojemu su sudjelovali.

U subotu navečer je održan i Pub kviz, a najbolje ekipe su nagrađene poklonima iz Scoutshopa.

Za kraj vikenda svim sudionicima predstavljene su i nacionalne višednevne aktivnosti Saveza izviđača Hrvatske koje nas očekuju u 2024. godini.

Vikend je prošao odlično, u izrazito pozitivnoj atmosferi te uz toplo i sunčano vrijeme.

Više fotografija vikenda možete pogledati u ALBUMU na Flickr profilu Saveza izviđača Hrvatske.

Hvala svim sudionicima na sudjelovanju te njihovim izviđačkim udrugama te volonterima i izvoditeljima aktivnosti.

Sretno polaznicima Programa osposobljavanja i obrazovanja koje očekuje još niz različitih aktivnosti koje su sastavni dio Godišnjeg ciklusa obrazovanja izviđačkih voditelja u 2024. godini.

Veselimo se skorom viđenju na nadolazećim izviđačkim aktivnostima!

Uz izviđački pozdrav – BUDI PRIPRAVAN!