Zveza tabornikov Slovenije, Savez izviđača Srbije i Savez izviđača Hrvatske partneri su u Erasmus+ projektu pod nazivom Efficient Crisis Response and Communication in Youth Organisations. Prvi dio projekta održan je u Postojni u Sloveniji od 27. travnja do 2. svibnja.

Šestodnevnom seminaru prisustvovalo je 27 sudionika, od čega 6 naših članova.

Koje su najčešće krizne situacije koje se mogu dogoditi na izviđačima? Koje su se krizne situacije već i dogodile u pojedinim savezima? Zašto je važno u takvim situacijama komunicirati na ispravan način, transparentno i iskreno? Koji su unutarnji i vanjski dionici svake krizne situacije? Koja su njihova očekivanja od našeg Saveza? Kako pripremiti konferenciju za novinare u slučaju krizne situacije? Kako pripremiti osobe za intervjue jedan na jedan? Samo su dio pitanja na koje su sudionici dobili odgovore tijekom brojnih predavanja, radionica i simulacija. Kroz stručne teme vodili su ih dr. Damjana Pondelek, stručnjakinja za strateški i krizni menadžment te mag. Ambrož Pondelek, krizni komunikator i medijator.

Na temelju stečenih znanja, predzadnji su dan svi sudionici započeli s razradom smjernica za komunikaciju u slučaju kriznih situacija, koje će završiti na sljedećem susretu u listopadu ove godine.

Brojni zabavni sadržaji redovito su podizali atmosferu na seminaru. Osim timskih igara i izazova, drugu su večer imali priliku saznati nešto novo o Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj, kroz zabavne kvizove koje su jedni za druge pripremili. Bilo je vremena i za upoznavanje Primorsko-notranjske regije te su sudionici sudjelovali na tradicionalnom prvomajskom krijesu u mjestu Pivke, posjetili Postojnsku jamu i Predjamski grad. Najveći je team building ipak bio odlazak na bowling zadnju večer. Neki su prvi put isprobali jednu takvu aktivnost, no uz konstano navijanje i podršku svih prisutnih, brzo je nestalo treme i straha.

Teška srca rastali su se zadnjeg dana, s nestrpljenjem iščekujući ponovni susret, na kojem će, vjerujemo, atmosfera biti još bolja.

„Drago mi je što sam upoznao ljude s ogromnim potencijalom, od kojih bih mnoge volio imati u svom timu. Nastojat ću da suradnja s vašim izviđačkim organizacijama u budućnosti bude još veća“, poručio je na kraju sudionicima Rok Pandel, glavni načelnik ZTS-a.

Više fotografija možete pronaći u ALBUMU na našem Flickr profilu.