I dok sam se kroz sumrak zore iz drugog kraja grada, na minus osam probio na mjesto održavanja tečaja, u sportsku dvoranu Sutinska vrela, u Podsusedu, 21. siječnja 2017. godine i stigao desetak minuta prije očekivanog početka okupljanja, sedam me je tečajaca već orno čekalo ispred dvorane. Iznenadio sam se, ali ugodno, da su mi s punim ustima sendviča za doručak zaželjeli dobro jutro prepoznavši me s maramom oko vrata i raskopčanom jaknom.

 

Nije prošlo dugo vremena dok smo se svi okupili i uz prepoznatljivi, jutarnji, izviđački žamor, u društvu predsjednika Saveza izviđača Zagreba te himnama na usnama otvorili Regionalni tečaj naobrazbe regije Centar za 2017. godinu.

Predavanja su uslijedila, predavači su se mijenjali. I kroz natrpan radni dan s po 10 minuta pauze između predavanja tečajci su osmislili: imena i pokliče patrola, po jednu kiticu patrolne himne te družinski poklič – sve u jednom danu, a naučili su i himu Šumske škole.

Pa dobro, nije samo to … i jeli smo.

Uz nešto naučeno, nešto ponovljeno, nešto savladano, nešto zaboravljeno – ispratili smo prvi dan.

Drugi dan, slična priča. U 8:30 na prvom predavanju 21 tečajac regije Centar s quiposima u rukama i tehničkim olovkama spremni za nove radne zadatke. Imali smo i jedan rođendan, petnaesti. Da sam se na vrijeme sjetio da trgovina nedeljom radi do 13:00 sati bila bi i torta, ali i sladoled je valjda O.K.

Uz more volontera došli su nam i prošlogodišnji tečajci – da nas ohrabre, nadam se. Pjevali smo himnu Šumske škole, opet, s njima – bili smo bitno bolji.

U stalnom pokretu, čovjek i ne primjeti da je i drugi dan pri kraju te da je i 1. vikend regionalnog na koncu. Da pitate tečajce vjerojatno su neke druge stvari zapamtili, netko je zapamtio neko predavanje, ili nekog s tečaja, možda kojeg džudaša s natjecanja koje se održavalo u sportskoj dvorani u isto vrijeme – to nikad nećemo saznati. Ma koga zavaravam, naravno da ćemo saznat…

Pitao sam ih je li im bio naporan taj vikend … hah! … ma to ću vam ispričati jednom drugom prilikom.

Izviđači i planinke, do 2. vikenda regionalnog tečaja – otpust!

Petar Bulat

Voditelj regionalnog tečaja regije Centar