sove sumska skolaS novim pristupom naobrazbi mladih izviđačkih voditelja krenuli su i prvi regionalni tečajevi. Regionalni tečaj za Dalmaciju održan je 05. i 06. travnja 2014. godine u prostorijama Splitskog skautskog zbora. S malo treme, osmijehom na licu te puni volje i želje za rad, nove mlade nade izviđačkog pokreta krenule su na svoje putovanje.
Prvo je na redu bilo međusobno upoznavanje i dogovor kako će tečaj izgledati te što ih sve na tečaju čeka. Predavanja su krenula s modulom «Osnove izviđačkog pokreta» gdje su se tečajci upoznali sa svrhom i ciljem izviđačkog pokreta, osnovnim načelima zaštite djece i mladih, normativnim aktima važnima za rad s djecom i mladima te osnovnim načelima sigurnosti na izviđačkim aktivnostima.U pauzi za ručak, nakon slasnog obroka, prva zajednička tečajska kava, a nakon toga nastavak predavanja. Uslijedilo je upoznavanje s modulom «Uvod u vjetinu vođenja» koji se najviše dopao našim tečajcima jer su se pobliže upoznali sa stilovima vođenja i njihovim karakteristikama te osobinama dobrog i lošeg vođe. Uz mnogo praktičnih zadataka subota je brzo prošla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U nedjelju nam se bilo malo teže probuditi, ali smo se jako brzo vratili u radno raspoloženje. Odradili smo modul «Osnove prenošenja znanja i vještina» gdje smo naučili sve o umnom razvoju djece i mladih, kako pridobiti i zadržati pažnju publike, što su to i koje su metode rada te kako odabrati odgovarajuću metodu za rad. Nakon ručka i odmora, naravno, nastavak predavanja s modulom «Metoda igre i metoda pjesme» u kojem smo savladali sve o igri i tipovima igara, naučili mnogo novih igara te saznali da baš i nije lako članove naučiti pjesmu, pogotovo ako nismo baš dobri pjevači.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vikend je prošao u radnom raspoloženju, ali smijeha, zabave, anegdota, ideja i novih prijateljstava nije nedostajalo. Na kraju vikenda tečajci su dobili svoje prve zadatke koje trebaju odraditi u svojim udrugama pod nadzorom mentora.

Hvala svim predavačima, kuharima, SSZ-u, ekipi iz naobrazbe koja je pripremila materijale za tečaj te svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciji 1. regionalnog tečaja.

Veselimo se nastavku, a do tada očekujte još nekoliko iznenađenja od ekipe iz Dalmacije!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jasna Milašinović – voditeljica regionalnog tečaja Jug