izvor foto: wikipedija.org

Temeljem odluke Vlade RH, Savez izviđača Hrvatske sudjelovat će u obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, 4. kolovoza u Zagrebu.

Radi se o prezentaciji svih službi i organizacija koje po potrebi sudjeluju u kriznim situacijama. Za organizaciju mimohoda zadužena je Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a SIH će predstavljati 8 izviđača u plavim uniformama. Uz SIH u ovom civilnom dijelu Mimohoda bit će predstavnici DUZS-a, Hrvatskog crvenog križa, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatske gorske službe spašavanja, Ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba, Hrvatske udruge za obuku pasa tragača, postrojbe civilne zaštite Grada Sveta Nedjelja i općine Stupnik.

Za vrijeme trajanja Mimohoda svaka će organizacija biti predstavljena u par rečenica pa je sročen i kratki tekst o izviđačima:

“Oni znaju kako napraviti zaklon u šumi, zapaliti vatru, naći hranu u prirodi… Znaju se orijentirati, svladavati prepreke, rješavati probleme, izbjegavati opasnosti, pružiti prvu pomoć… Kad treba podignuti i organizirati kamp za evakuaciju, obratite se njima.
Za njih kažu da su najbolja škola života za djecu i mlade.
S tradicijom od 1907., a u Hrvatskoj od 1912., dio velikog Svjetskog skautskog pokreta koji broji više od 38 milijuna članova u 163 zemlje – naš Savez izviđača Hrvatske!”

 

Ured Saveza izviđača Hrvatske

Darija Kralj , Tajnica SIH-a