SIH - logoKao što Vam je poznato, vjerojatno je pitanje vremena kada će i Hrvatska trebati pružiti pomoć i smještaj izbjeglicama iz Sirije. Obzirom na načela izviđačkog pokreta, i mi smo ti koji bi trebali, sukladno svojim mogućnostima pružiti pomoć u smještaju navedenih ljudi.

Da nas navedena situacija ne bi iznenadila, odlučili smo se na vrijeme pripremiti, kako bi na najkvalitetnij način reagirali. Ostvarili smo kontakt sa Hrvatskim crvenim križom koji očekuje našu pomoć u podizanju šatora kod organizacije smještaja u prihvatnim centrima, te pomoć u eventualnom prikupljanju i dostavi hrane. Ponudili smo pomoć i u vidu  animacije djece kroz izviđačke igre i druge izviđačke aktivnosti.  O potrebnim aktivnostima i detaljima oko istih, Hrvatski crveni križ će nas naknadno obavijestiti.

Ovim putem molimo sve udruge da organiziraju nekoliko svojih volontera koji bi u slučaju hitne potrebe mogli pomoći i biti na raspolaganju.

Molimo Vas da podatke o volonterima sa brojevima telefona  što prije dostavite u ured Saveza kako bismo  na vrijeme imali  pripremljenu bazu volontera koji mogu reagirati sukladno naprijed navedenim vidovima pomoći. Također, molimo da navedete i način i vrijeme raspoloživosti volontera (samo vikend, kroz tjedan cijeli dan, popodne i sl.).  Na žalost, u ovom trenutku nemamo podatak na kojem području će trebati pomoć, pa nismo u mogućnosti konkretizirati potrebe, te Vas stoga molimo da pri specifikaciji raspoloživosti volontera navedete mogućnost raspoloživosti u svojoj županiji, kao i  mogućnost raspoloživosti na nekom drugom području Hrvatske.

 

Molimo Vas za žurnost u postupanju!!

 

Zahvaljujemo uz izviđački pozdrav BUDI PRIPRAVAN!!

 Savez izviđača Hrvatske

Savez izviđača Hrvatske