SIH-logo-crt-co2Tužne slike izbjeglica s Bliskog istoka, koji preko teritorija Republike Hrvatske kreću u neke sretnije i bogatije zemlje tražeći život u miru, podigle su na noge sve ljude dobre volje. Svoj doprinos žele dati i hrvatski izviđači, onako kako kaže jedna izviđačka pjesma: “spremni smo svakom pomoći u nevolji…”
Izviđačke udruge članice Saveza izviđača Hrvatske spremno pružaju pomoć putem svojih volontera od samih početaka izbjegličke krize u Hrvatskoj. Udruge su na terenu od četvrtka, 17. rujna 2015., a najaktivnije su na području Tovarnika, Belog Manastira, Ježeva te graničnog prijelaza Bregana.
Za svoje sudjelovanje i podizanju privremenih smještajnih kapaciteta, obuku vatrogasaca i volontera Civilne zaštite za podizanje istih, sakupljanje i raspodjelu potrebnih namirnica, opreme i sl., izviđači dobivaju velike pohvale.
Do sada su se kao najaktivniji iskazali: Odred izviđača „Javor“ i OI“Jarun“ iz Zagreba, OI „Suvara“ iz Otoka, OI „Vinkovci“ iz Vinkovaca te Udruga izviđača porječana „Mihaljevica“ iz Slavonskog Šamca. Bitno je napomenuti da Savez izviđača Hrvatske ima veliki kapacitet volontera i spreman je, u dogovoru s DUZS-om, poslati ih na teren u pomoć izbjeglicama.
Ukoliko vas zanimaju detaljnija izvješća i fotografije o aktivnostima izviđača po pitanju izbjegličke krize, provjerite mrežne stranice Saveza izviđača Hrvatske na www.scouts.hr ili na FB stranicama Savez izviđača Hrvatske i Izviđački pokret u Hrvatskoj.