cestitka 2016Pitali su me neki dan: “Zašto baš izviđači donose Betlehemsko svjetlo?”.

Stvarno, zašto baš izviđači i zašto baš svjetlo?

Svjetlo – zato što rastjeruje mrak. Čovjek nije biće mraka. U mraku čovjek ne može ništa vidjeti, ništa učiniti. Bespomoćan je, uplašen, gubi vjeru i nadu. Pokušajte neko vrijeme provesti u potpunom mraku. Isprva će možda biti i zabavno, ali kako vrijeme prolazi, zabava će sve više ustupati mjesto neugodi i postat će ružno i tjeskobno.

Ali čim dođe svjetlo, sve se odjednom mijenja – opet možete sve, nestaje straha, vraća se vjera, vraća se nada.

A upravo to je Božić – dolazak svjetla. Božićem slavimo dolazak Onoga koji donosi svjetlo, koji daje vjeru i vraća nadu. Koji kaže: “Ne bojte se, niste bespomoćni! Tu sam uz vas, sa mnom možete sve!”

Eto, zato svjetlo. 

A zašto izviđači?

Pa dragi moji izviđači, pokušajte ovo: pođite u svojim uniformama i maramama među ljude i samo budite ono što jeste – pravi izviđači. Budite veseli i razdragani, budite dobri i pristojni. I promatrajte lica ljudi. Vidjete ćete kako na njihova lica dolazi osmijeh, kako im se oči sjaje i osjetit ćete da ste probudili toplinu u njihovim srcima. A ako pođete među starije ljude koji su već prošli mnoge životne teškoće, među nemoćne i potrebite, taj će osjećaj biti i mnogo veći.

Zašto? Kako? Pa… život mnogim ljudima donosi teškoće s kojima se nije nimalo lako nositi. Svakodnevno slušaju loše vijesti koje nam govore kako je sve loše, kako je sve crno i ništa se ne može učiniti. Ljudi se počinju osjećati bespomoćno i gube nadu, u srcu zavlada neka tama…

Ali kada vide izviđače, kada vide mlade ljude kojima nije svejedno, koji brinu za druge i žele činiti dobro, kojima je stalo do svoje zemlje, do svojeg planeta, koji zaista žele stvoriti bolji svijet… koji su puni vedrine, snage, duha, optimizma i pozitivne energije, tada osjete da ipak nisu bespomoćni, da se može sve. Nestaje strah, vraća se vjera u budućnost i nada u bolji svijet. A to je – svjetlo.

Eto, zato izviđači.

I izviđači su svjetlo koje rastjeruje tamu. Ima li onda itko prikladniji da donese ljudima Betlehemsko svjetlo?

No, ne samo Betlehemsko svjetlo, dragi moji izviđači, donosite ljudima svjetlo svaki dan! Budite što više među ljudima, činite dobro i obasjavajte ih svojim izviđačkim svjetlom! Ljudima to treba, a izviđači to mogu.

U želji da vam nijedan dan ne prođe bez dobrog djela,

od srca vam želim sretan Božić i novu 2016. godinu punu zdravlja, sreće i svjetla!

Predsjednik Saveza izviđača Hrvatske 

Željko Roglić