Savez izviđača Hrvatske nastavlja sa svojim aktivnostima pomoći lokalnoj zajednici u sklopu projekta Messengers of Peace WOSM-a. Messengers of Peace inicijativa inspirira milijune skauta širom svijeta raditi velike i značajne stvari u njihovoj lokalnoj zajednici s ciljem stvaranja boljeg svijeta. Skautski projekti donose pozitivne promjene u zajednici – u području zdravlja, zaštite okoliša, socijalnih prilika, sigurnosti.

Tijekom studenog članovi Saveza posjetit će dječje domove u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Vinkovcima i Varaždinu. Tom prilikom djeci će predati darove koji uključuju ono što im je u ovom trenutku najpotrebnije, od potrošnog materijala za radionice, do školskog pribora, higijenskih potrepština, a naći će se i pokoji slatkiš da osmijeh na licima bude još veći. Pritom će djeci prezentirati izviđačke vještine te ih zabaviti izviđačkim igrama i pjesmama.

Radi se o nastavku  projekta  koji je započet u kolovozu ove godine kada je Savez izviđača Hrvatske organizirao izviđačko logorovanje u Kamanju za djecu iz poplavljene Gunje. Sudjelovalo je 40 djece iz Gunje zajedno s izviđačima iz OI Vinkovci i OI Suvara. Kroz više od tjedan dana logorovanja imali su priliku upoznati izviđački način života, stjecati nova prijateljstva, znanja i vještine te osjetiti čari spavanja pod šatorom ljeti.kamanje-01

Na taj način članovi Saveza izviđača Hrvatske ostvaruju svrhu i misiju Izviđačkog pokreta, doprinose razvoju djece i mladih u postizanju njihovih punih tjelesnih, umnih, osjećajnih, društvenih i duhovnih potencijala kao pojedinaca, kao odgovornih građana i kao članova njihove lokalne, nacionalne i međunarodne zajednice, doprinose odgoju i obrazovanju mladih kroz sustav vrijednosti temeljen na Izviđačkom zavjetu i zakonima, ali i pomažu izgraditi bolji svijet u kojem su ljudi ispunjeni kao osobe i imaju konstruktivnu ulogu u društvu.

Aktivnosti obuhvaćene projektom Messengers of Peace nisu jedine aktivnosti za zajednicu koje su ove godine naši članovi organizirali. Podsjećamo kako smo cijelu veljaču posvetili upravo takvim aktivnostima. U sklopu „Dobrog djela svaki dan“ registrirali smo 49 novih potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica za Zakladu „Ana Rukavina“, sudjelovali smo u kampanji „Zagrli za rijetke bolesti“ Hrvatskog saveza za rijetke bolesti, kuhali smo hranu za beskućnike, pomagali umirovljenim sugrađanima, organizirali aktivnosti za učenike s većim teškoćama u razvoju i slično. Tijekom cijele godine mnogi naši članovi redovito daruju krv, organiziraju se razne ekološke aktivnosti, kao što su čišćenje lokalnih vodotokova i divljih odlagališta otpada, sakupljaju se namirnice za socijalne samoposluge, čepovi za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske te Društvo multiple skleroze Primorsko-goranske županije…

Savez izviđača Hrvatske