dobro djelo i zaklada anaSigurno svi već znate da Savez izviđača Hrvatske u veljači organizira aktivnost pod nazivom ‘Dobro djelo svaki dan’. Radi se o tome da je Tim za program SIH-a, vođen mišlju našega osnivača Roberta Badena Powella kako trebamo pokušati ostaviti ovaj svijet malo boljim nego što smo ga našli, osmislio aktivnost čiji je cilj da se svaki dan napravi barem jedno dobro djelo te na taj način pomogne onima kojima je pomoć zaista potrebna.

Stoga vas Savez izviđača Hrvatske, u suradnji sa zakladom Ana Rukavina, poziva na upisivanje u Registar potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica koje će se održati 26. veljače 2016. godine, od 17:00 do 19:00 sati u Zagrebu. Točna lokacija bit će javljena naknadno

Povodom te aktivnosti i Savez izviđača Hrvatske odlučio je napraviti dobro djelo te je ostvario suradnju sa zakladom Ana Rukavina, koja ima za cilj razviti postojeći Registar darivatelja koštane srži i stvoriti banku matičnih stanica. Ulazak u Registar dobrovoljnih davatelja jednostavan je proces; vađenjem krvi postaje se potencijalni darivatelj koji će možda jednom imati priliku nekome spasiti život.

Zaklada Ana Rukavina od početka svoga rada prije devet godina, organizirala je 293 akcije upisa u Registar na kojima se upisalo više od 50.000 potencijalnih darivatelja od kojih je više od 47.000 tipizirano. Zaklada je osobito ponosna na činjenicu da je iz hrvatskog Registra do danas 58 osoba dobilo šansu za život, odnosno provedeno je 58 transplantacija matičnih stanica od hrvatskih darivatelja.

Pozivamo vas da se odazovete ovoj plemenitoj akciji u što većem broju! Pozovite sve članove svoje udruge koji odgovaraju opisu donatora, roditelje, susjede, obitelj i prijatelje, i molimo vas da zbog organizacijskih razloga do 20.02.2016. na email saveza sih@sih.hr javite okviran broj članova, prijatelja, roditelja…  koji će se upisati u registar darivatelja koštane srži 

U Registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti koje trebaju popuniti pristupnicu i zdravstveni upitnik te dati uzorak krvi.

Svakome od nas odaziv ovoj akciji je jedan mali korak, ali on nekome može značiti mnogo, može mu značiti život.

Vođeni mišlju da je stvarni put do sreće davanje sreće drugim ljudima, odazovimo se akciji u što većem broju jer ovom akcijom ne darujemo krv već nekome darujemo nadu za budućnost.

Uz izviđački pozdrav Budi Pripravan!

Savez izviđača Hrvatske