U subotu, 14. prosinca 2019. u prostorijama Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER na Zagrebačkom velesajmu održana je Svečana akademija Saveza izviđača Hrvatske.

Okupljene su, uz predsjednicu Saveza Lidiju, Pozaić Frketić, posebno pozdravili predstavnici partnera s kojima Savez izviđača Hrvatske surađuje – Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, Andreja Maretić Vuković, predstavnica veleposlanstva Velike Britanije, Ida Mahečić Bajović, predstavnica veleposlanstva Kanade te Goran Vincenc, predstavnik Hrvatskih šuma.

Na Akademiji su gostima predstavljene nacionalne aktivnosti Saveza izviđača Hrvatske provedene tokom 2019. godine, a posebno je održana prezentacija rezultata ovogodišnje sezone kampanje Boranka. Zaključeno je kako je Boranka postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi, za što je Savez izviđača Hrvatske već primio brojna priznanja i nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu, zadnja od kojih je Državna nagrada za volontiranje u 2019. Samo u ovoj godini u akcijama pošumljavanja u kampanji Boranka sudjelovalo je oko 3 700 volontera, od čega čak 1000 izviđača iz svih dijelova Hrvatske, a posađeno je 40 000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Održane su i edukacije za više od 6 000 djece i mladih u 50-ak obrazovnih institucija. Nakon predstavljanja rezultata, sponzorima i partnerima Boranke uručene su posebne zahvalnice.

U drugom dijelu Akademije podijeljena su zahvalnice i priznanja članovima koji su posebno doprinijeli radu Saveza u protekloj godini, kao i onima koji su proslavili 10, 20 i više godina kontinuiranog rada u skautskom pokretu. Uslijedila su odlikovanja; dodijeljeno je 17 srebrnih i 6 zlatnih prstenova te po jedan srebrni i zlatni znak Saveza. Zdravko Crnković Crni odlikovan je Velikom izviđačkom zvijezdom, najvećim godišnjim priznanjem Saveza izviđača Hrvatske.

Na kraju Akademije predstavljene su buduće aktivnosti novoosnovane Zaklade izviđačkog prijateljstva te je najavljena objava prvog poziva na natječaj za izviđačke udruge već iduće veljače. Okupljene su tom prigodom pozdravili Krešo Culjak, Upravitelj Zaklade i Ozren Tabaković, voditelj odnosa s javnošću Raiffeisen Banke, glavnog sponzora Zaklade.

Kompletnu galeriju fotografija možete pogledati na Flickr stranici Saveza.