Betlehemsko svjetlo mira naši su članovi donijeli u Zagrebačku katedralu u nedjelju, 15. prosinca 2019. na misu u 11,30 sati. Pokrovitelj ovogodišnje aktivnosti bio je predsjednik Hrvatskog sabora, gospodin Gordan Jandroković, koji je zajedno s izviđačima i rektorom katedrale monsinjorom Josipom Kuhtićem unio svjetlo u zagrebačku prvostolnicu.

Svečana povorka, u kojoj je bilo nekoliko stotina izviđača iz svih dijelova Hrvatske, krenula je s Europskog trga u 11 sati. Izviđači su se kretali Kurelčevom i Jurišićevom ulicom, pa preko Trga Bana Jelačića do Katedrale gdje su složili svečani špalir ispred ulaza.

Gospodin Gordan Jandroković izviđačima se pridružio ispred Katedrale. Podsjetio je prisutne novinare da je Hrvatski sabor već 27 godina pokrovitelj te akcije koja je krenula 1992. iz Austrije, a u Hrvatskoj je provodi Savez izviđača Hrvatske. Po njegovim riječima, Betlehemsko svjetlo simbolizira svjetlo Božića, vjeru, ljubav, nadu, prijateljstvo među narodima, “sve što je dobro i što bi nas trebalo povezivati.”

Stella Santini, članica SK „Marjan“ iz Splita, unijela je svjetlo u zagrebačku prvostolnicu i predala ga monsinjoru Josipu Kuhtiću, koji je predvodio svečanu Misu.

Poslije Svete mise prisutni izviđači preuzeli su svjetlo kako bi ga mogli odnijeti u sve dijelove Hrvatske.

Betlehemsko svjetlo svugdje u svijetu simbol je mira. Paljenje i podjela svjetla podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro te da je zadatak svih nas širiti taj mir među ljudima koji nas okružuju.

U narednom tjednu, izviđači će, osim u mnogobrojne župe svjetlo odnijeti i u Hrvatski Sabor, Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, Hrvatski crveni križ, Hrvatsku gorsku službu spašavanja i mnoge druge ustanove.

Ove godine Savez izviđača Hrvatske ponovno je pripremio posebnu mobilnu aplikaciju na OVOJ POVEZNICI.

Aplikacija će prikazivati sva mjesta (gradove, općine, institucije, domove) u Hrvatskoj u koja su izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo, a primatelji svjetla moći će u aplikaciju upisati svoje poruke mira. Poruke mira prikazivat će se zajedno s unesenom lokacijom. Na ovaj način moći ćemo vidjeti kako se svjetlost i poruke mira šire Hrvatskom iz sata u sat.

Službene fotografije možete vidjeti na Flickr stranici Saveza.