Paula Marković, članica Skautskog kluba “Split” i Tima za međunarodnu suradnju, u rujnu je otputovala u Pariz gdje će provesti godinu dana volontirajući u jednom od francuskih skautskih saveza. Povodom Dana volontera zamolili smo je da nam odgovori na nekoliko pitanja o svojem međunarodnom volonterskom izviđačkom iskustvu. Kako se snašla? Što je drugačije nego kod nas? Što ju je posebno oduševilo? Pročitajte i saznajte.

I: Ispričaj nam kako si došla u Francusku.

Paula: U travnju ove godine prijavila sam se na natječaj Tima za međunarodnu suradnju za volontiranje u Scouts et Guides de France (SGDF) i eto, pola godine kasnije živim u predgrađu Pariza, imam svoju patrolu poletaraca i radim tj. volontiram u SGDF-u.

I: Kako si se snašla?

Paula: Osim činjenice da se još uvijek malo borim s francuskim jezikom i ponekad se osjećam da mi je Google translate najbolji prijatelj, sve drugo je super! Svi su jako ljubazni i dragi tako da sam se brzo prilagodila i snašla.

I: Možeš li nam reći nešto o izviđačima u Francuskoj?

Paula: Za one koji ne znaju u Francuskoj postoji 6 saveza, podijeljenih po religiji: Les Scouts et Guides de France kod kojih ja radim, Les Éclaireuses et Éclaireus de France, Les Éclaireuses et Éclaireus israélites de France, Les Éclaireuses et Éclaireus unionistes de France, Les Scouts Musulmans de France i Éclaireurs de la nature. Svi oni okupljeni su u zajedničku organizaciju Scoutisme Français, a osim njih postoji i nekoliko drugih koji su izvan.

Unutar svakog saveza djeluju odredi koji su podijeljeni po dobnim kategorijama, a prva razlika koja se odmah lako uoči, u odnosu na nas, je to što su uniforme različite s obzirom na dobnu skupinu pa tako poletarci imaju narančastu, izviđaci i planinke plavu… Također i program je nesto drugaciji, ali o tome neki drugi put :)

I: Koje su tvoje obaveze u SDGF-u?

Paula: Dio sam internacionalnog tima gdje je, osim mene, još troje volontera na ovakvom tipu razmjene – dvoje iz Obale Bjelokosti i jedna djevojka iz Francuske.

Moj je glavni zadatak tijekom boravka u Francuskoj rad na logističkim pripremama za EU Jamboree u Poljskoj 2020. Uzimajući u obzir podatak da SGDF šalje oko 4000 svojih članova, mogu reći da imam dovoljno posla da mi radno vrijeme prođe jako brzo ☺ Posao obuhvaća praćenje i registriranje prijava grupa, organiziranje “treninga” i radionica za članove koji idu na Jamboree i slično. Dodatni eventi koji slijede su internacionalni vikendi, završna konferencija MEMS-a, Žinterreligiozni simpozij, vikendi okupljanja sudionika EJ2020… Obzirom na opseg posla koji odrađujem i odradit ću za Poljsku, omogućit će mi da zajedno s njima i prisustvujem samom Jamboree-u. Čemu se isto neizmjerno veselim.

I: Jesi li već sudjelovala u nekim aktivnostima SDGF-a?

Paula: Prvog tjedna sudjelovala sam, zajedno s drugim volonterima koji su iz Francuske, a odlaze na volontiranje u druge države, na radionicama koje su se odnosile na strukturu SGDF, upoznavanje Service Civique programa volontiranja, kulturološki šok i slično. Nakon toga, sudjelovala sam na bivku internacionalnog tima, gdje su se prezentirale aktivnosti i događaji koji su se odradili ove godine, a ujedno su se spremali i osmišljavali novi projekti i aktivnosti. Protekli tjedan provela sam na juliette low seminaru, kojeg organizira WAGGGS koje se održava na nekoliko mjesta u isto vrijeme, a jedno od njih je i Francuska gdje sam sudjelovala kao volonter na logističkim pripremama prije i za vrijeme seminara.

I: Ima li nešto što te posebno oduševilo?

Paula: Kao prvo, Pariz je doista očaravajuć i divan te me nije nimalo razočarao. No moram reći da me oduševio i rad SDGF-a, kao i ljudstvo koje radi na tome. Jako je lijepo vidjeti veliki broj izviđačkih zaposlenika i volontera koji zajednički rade na tome da rad saveza bude što bolji i kvalitetniji. Postoje brojna radna odijeljenja i zbilja se osjeća kvaliteta rada.

I: Imaš li osjećaj da će ti ovo iskustvo pomoći u radu kad se vratiš? I ako da, na koji način?

Paula: Jako sam sretna što imam priliku biti dio jedne, ovako velike, izviđačke organizacije i učiti od njih. Svakako mislim da će mi pomoći. Otvorilo mi je neke nove vidike, omogućilo nova poznanstva te pružilo iskustvo rada u profesionalnom, ali i izviđačkom smislu.

I: Želiš li možda za kraj podijeliti s nama još nešto zanimljivo?

Paula: Puno se toga odvija jako velikom brzinom ovdje i zbilja je svaki dan neki novi doživljaj, pa je jako teško istaknuti samo jedan. Ono što bih svakako podijelila sa svima je da se, ukoliko imaju mogućnosti, prijave na nešto ovakvo jer zbilja je neponovljivo iskustvo. :))