Od 7. do 10. ožujka Split je bio domaćin sastanka Uprave Europske regije Svjetske skautske organizacije, te sastanka organizacijskog tima 16. europske skautske konferencije, koja će se održati u ovome gradu krajem kolovoza ove godine.


Ovaj sastanak Uprave redovito se, svaka tri mjeseca, održava u drugoj europskoj državi, a početkom ožujka po prvi put održan je u Splitu. Između ostalih, u Split su došli Kevin Camilieri, predsjedavajući Europske uprave WOSM-a, Eline Marie Groholt, zamjenica predsjednice uprave WAGGGS-a i David McKee, izvršni direktor Europske regije WOSM-a.

Članovi dviju Europskih uprava i njihovih radnih timova, njih ukupno 25, raspravljalo je o aktualnim temama skautskog pokreta u Europi danas, a zatim je održan niz radnih sastanaka Organizacijskog odbora 16. europske skautske konferencije. Organizatori ispred zemlje – domaćina; najuže vodstvo Saveza izviđača Hrvatske predvođeno Lidijom Pozaić-Frketić, predsjednicom SIH-a i Tomislavom Ceronjom, direktorom Konferencije, voditelji organizacijskih timova te splitski dio organizacijskog Odbora upoznali su goste iz Europe o tijeku priprema, te im pokazali objekte i lokacije na kojima će se odvijati program Konferencije.

Gosti su sa zanimanjem obišli prostore Ekonomskog, Prirodoslovno-matematičkog i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, u čijim će se prostorima održavati službene aktivnosti Konferencije, kao i Studentskog doma „Dr. Franjo Tuđman”, u kojem će biti smještena većina sudionika. Oduševljeni viđenim uvjerili su se da će Split ispuniti sve uvjete za kvalitetan rad, kao što je uostalom i obećano prilikom kandidature za domaćina Konferencije 2016. godine.

Kad je riječ o kvaliteti uvjeta studiranja, zahvaljujući novoizgrađenom Kampusu, Split se zaista ima čime ponositi. Tu će poruku sigurno, između ostalih, gosti iz Europe ponijeti u svoje matične zemlje. Međutim, treba istaknuti: osim materijalnih uvjeta, te kvalitetnog znanstveno-nastavnog kadra, splitsko sveučilište ima i kontinuitet kvalitetnog vodstva. Prof. dr. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu u prošlom mandatu, rado je na prijedlog Željka Roglića, tadašnjeg predsjednika SIH-a, prihvatio partnersku ulogu Sveučilišta u domaćinstvu Europske konferencije, prepoznavši u njoj velik promotivni potencijal za Sveučilište, Split i Hrvatsku. Sadašnji rektor, prof. dr. Dragan Ljutić, nastavio je s istim pristupom, pa SIH može reći da ima bezrezervnu partnersku podršku splitskog Sveučilišta u ovom projektu.

Treba istaknuti da je kandidaturu Splita podržala i Kolinda Grabar – Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske. Otvorenu potporu iskazao je i župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, kao i Andro Krstulović – Opara, splitski gradonačelnik, te Alijana Vukušić, direktorica Turističke zajednice grada Splita.

Pred SIH-om, te Splitskim skautskim zborom u narednim je mjesecima završnih priprema pred Konferenciju velika zadaća opravdati povjerenje koje nam je ukazano dodjelom domaćinstva ovog središnjeg događaja Europske regije WOSM-a.

Maja Frapporti – Roglić