Svake godine europske institucije, u suradnji s nacionalnim institucijama, brojnim partnerima i dionicima, u razdoblju oko Dana Europe, 9. svibnja, obilježavaju Europski tjedan. Ured Europskog parlamenta tako nizom višednevnih svibanjskih događanja mlade u Hrvatskoj podsjeća zbog čega je europski projekt važan za našu budućnost, kao i što to Europa čini za nas.

Naglasak ovogodišnjeg skupa mladih bio je na participaciji na ovogodišnjim izborima za Europski parlament koji se u Hrvatskoj održavaju 26. svibnja. Zagovaračka, institucionalna i nepolitička kampanja ovajputglasam.eu koju Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj provodi još od lipnja 2018. godine kulminirala je aktivnostima mladih i za mlade na Europskom trgu u Zagrebu 10. svibnja ove godine.

Savez izviđača Hrvatske, kao jedan od partnera ovogodišnjeg skupa mladih, organizirao je na Europskom trgu predstavljanje izviđačkih aktivnosti i projekta Boranka. Mladima iz cijele Hrvatske predstavili su se izviđači iz 24 europske zemlje koji su boravili u Zagrebu u sklopu Erasmus+ projekta – Youth-led Youth Work.

Nakon predstavljanja, izviđači su za nekoliko stotina srednjoškolaca iz svih hrvatskih županija organizirali igru geolociranja. Tako su mladi iz cijele Hrvatske, koristeći karte, GPS koordinate, QR kodove i opise puta, po zagrebačkim ulicama tražili skrivene poruke, upoznajući pritom Zagreb.