Dialogue for Peace Training & Project Management Training pod nazivom “Povezivanje zajednice na Balkanu kroz mirovni dijalog i upravljanje projektima različitosti i inkluzije” održan je u Zenici od 7. do 12. svibnja. Organizatori projekta bili su KAICIID Dialogue centar, WOSM i Savez izviđača grada Zenice. Na treningu su sudjelovala 3 člana Saveza izviđača Hrvatske zajedno s izviđačima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Slovenije.

Projekt je bio koncipiran u dva dijela. Prvi dio odnosio se na mirovni dijalog i taj dio treninga trajao je 3 dana. Tijekom tih dana prošli smo razne edukacije i predavanja vezana uz dijalog za mir, rješavanje sukoba, percepciju tuđih mišljenja i izgradnju mira. Prvi dio treninga vodili su predstavnici KAICIID-a i izviđači koji su prošli njihov trening.

Prošli smo i obuku o inkluziji i raznolikosti, te svim temama koje su bitne za trenutne izazove s kojima se suočava cijela balkanska izviđačka regija. Sudjelovali smo i na radionici na kojoj smo raspravljali o tome kako možemo doprijeti i poboljšati razvoju svojih nacionalnih organizacija po tom pitanju.

Drugi dio treninga odnosio se na osmišljavanje, razradu i planiranje projekta vezanog uz navedene teme koji trebamo provesti u Hrvatskoj. Za provođenje projekta dobit ćemo sredstva koja će biti uložena u ovakvu vrstu treninga na razini Saveza izviđača Hrvatske temeljena na našim prioritetima i problematici.

Savez izviđača Hvatske, osim moje malenkosti, predstavljali su i Hrvoje Maligec te Filip Katušić (US “Savski Gaj”, Zagreb).

Trening je bio iznimno zanimljiv i naučili smo puno novih stvari te se nadamo skoroj međunarodnoj suradnji.

Andrea Domazet, SK “Marjan”, Split