Zborovanje Saveza izviđača Hrvatske ove je godine održano u Osijeku od 17. do 19. svibnja, povodom 100-te obljetnice izviđaštva u Gradu na Dravi. Izvršni organizator bio je IK „Javor“ iz Osijeka, a u organizaciji su im pomogli i osječki kolege iz UI “Slavonski Hrast“ te članovi OI „Javor“ iz Zagreba. Zborovanje se odvilo pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović.

Na Zborovanju je sudjelovalo preko tisuću izviđača, članova 60-tak izviđačkih udruga iz svih krajeva Lijepe Naše, te izviđači iz Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, a zajedno s volonterima i programskim suradnicima broj prisutnih popeo se na 1200.

Čestitke svim izviđačima povodom njihovog dana, Dana izviđača Hrvatske – 19. svibnja, na otvaranju su uz zamjenicu gradonačelnika Žanu Gamoš, uputili i predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, izaslanik ministrice znanosti i obrazovanja Stjepan Ćuraj te predsjednica Saveza izviđača Hrvatske Lidija Pozaić.

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš najavila je i potpisivanje Povelje kojom će Osijek postati Grad-prijatelj izviđača.

Velikim pljeskom pozdravljen je i najstariji izviđač, gospodin Davor iz Splita koji uz 95 godina života ujedno broji i 65 godina izviđaštva.

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i član Vijeća mladih Predsjednice RH Boris Krajinović svečano je otvorio Zborovanje.

Osim izviđačkih volontera iz IK „Javor“, UI „Slavonski Hrast“ i OI „Javor“, u programskom dijelu sudjelovale su 22 osječke udruge /institucije sa oko četrdeset volontera, te petnaestak mladih volontera iz Osijeka.

Za sudionike su pripremili više od 55 aktivnosti pod zajedničkim nazivom „Izviđači – škola za život“. Sudionici su imali prilike savladati nova znanja i vještine iz prehrane u prirodi, zaštite okoliša, biologije, glazbe, francuskog jezika, plesa, radio veza, osnova tehnike, vatrogastva, sporta, hodanja, prve pomoći, kulture ponašanja na sportskim događajima, slavonskog kola, zlatoveza… Mladim izviđačima pridružili su se i osječki osnovnoškolci, koji su iskoristili priliku da se malo pobliže upoznaju s izviđačkim načinom rada i aktivnostima.

U subotu je održana i Državna izviđačka olimpijada, za koju su bili zaduženi volonteri OI „Javor“ iz Zagreba.

U nedjelju su sudionici imali priliku birati između odlaska u PP Kopački rit, Vukovar ili u ZOO Vrt Osijek.

Zajedničkim vježbanjem na otvorenom prisutnih sudionika, pod vodstvom Gimnastičarskog društva Osijek – Žito, netom prije zatvaranja, najavljen je i Svjetski gimnastički kup DOBRO WORLD CUP u Osijeku. S izviđačima je vježbao i poznati osječki gimnastičar Robert Seligman.

Tijekom zborovanja održane su i 4 različite humanitarne aktivnosti: „Dobrovoljno darivanje krvi“, „Pet po pet za sretan dječji svijet“, „Kutija sreće za izviđačko srce veće“ te „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“.

Na svečanom zatvaranju zborovanja uručene su zahvalnice svim programskim suradnicima, a proglašeni su i pobjednici Državne izviđačke olimpijade. Prijelazni pehar ove je godine pripao ekipi „Mravi“ (OI „Javor“).

Više fotografija možete pronaći na Flickr stranici Saveza.